Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε σήμερα από το Βίλνιους ότι η χώρα του θα στείλει επιπλέον 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιθουανία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου, δήλωσε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει σε μόνιμη βάση μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία».

Προϋπόθεση για την εγκατάσταση των γερμανικών δυνάμεων, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, αποτελεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φιλοξενία και τις ασκήσεις των στρατιωτών.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μια ταξιαρχία βρίσκεται έτοιμη να υπερασπιστεί τη Λιθουανία σε περίπτωση ανάγκης, δεν είχε ωστόσο μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί εάν οι στρατιώτες της Bundeswehr θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα.

Από το 2017 έως σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν περάσει από ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Λιθουανία. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ηγείται ομάδας μάχης της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από 1.600 στρατιώτες. Οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πιστόριους μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα παρακολουθήσουν αργότερα σήμερα κοινή άσκηση της Bundeswehr με τον λιθουανικό στρατό.

Διαβάστε περισσότερα