Περισσότεροι από έναν στους τρεις άνδρες στη Γερμανία αποδέχονται τη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας του μιντιακού ομίλου «Die Funke».

Στην έρευνα που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 33% των ανδρών, ηλικίας 18 έως 35 ετών, παραδέχτηκαν ότι δεν θεωρούν κακό να σηκώνουν που και που «χέρι» στη σύντροφό τους, στη διάρκεια ενός τσακωμού.

Το 34% είπε μάλιστα χωρίς δισταγμό ότι, στο παρελθόν έχει ασκήσει βία σε βάρος των συντρόφων του.

Επίσης, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες εξέφρασαν την αποστροφή τους για τη δημόσια επίδειξη της ομοφυλοφιλίας. Το 48% δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα αισθανόταν «ενοχλημένο» εάν έβλεπε κάποιον να «δείχνει» ότι είναι γκέι ενώ το 42% θα προσπαθούσε να μείνει… μακριά από θηλυπρεπείς άνδρες.

Η εικόνα της παραδοσιακής «νοικοκυράς»  κυριαρχεί στο ανδρικό μυαλό πολλών Γερμανών:

– Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ρόλος τους είναι να κερδίζουν αρκετά χρήματα έτσι ώστε η σύζυγός τους να κάθεται στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια.

– Την ίδια ώρα, ένας στους δύο νεαρούς άνδρες δεν θέλει να κάνει σχέση με γυναίκα που από το κρεβάτι της έχουν περάσει ουκ ολίγοι άνδρες.

– Το 51% των Γερμανών ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι θα ένιωθε αδύναμος και ευάλωτος αν έδειχνε στη σύντροφό του τα πραγματικά του συναισθήματα.

Η έρευνα έδειξε ακόμη, ότι αν και πολλοί άνδρες είναι κατά βάση πρόθυμοι να υπερασπιστούν την ισότητα των δύο φύλων, στην πράξη αδυνατούν να εφαρμόσουν τα πιστεύω τους.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σοκαριστικά», επισήμανε ο Κάρστεν Κάσνερ , επικεφαλής του «Ομοσπονδιακού Φόρουμ Ανδρών», μιας ομάδας που κάνει εκστρατεία για την ισότητα των φύλων.

«Είναι προβληματικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα ευτελίζει τη σωματική βία κατά των γυναικών. Αυτό πρέπει να αλλάξει επειγόντως», δήλωσε ο Κάσνερ στον μιντιακό όμιλο «Funke».

Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης «Plan International Germany» μέσω διαδικτύου, μεταξύ 9 και 21 Μαρτίου, έγινε σε δείγμα χιλίων νεαρών ανδρών και χιλίων γυναικών.

Πριν δύο χρόνια, στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, περισσότερες από 115.000 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Το 2021, συνολικά 301 γυναίκες άφησαν την τελευταία πνοή υποκύπτοντας στα τραύματα από τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους .

Διαβάστε περισσότερα