Αξιωματικός του γερμανικού στρατού καταδικάστηκε σήμερα (15/07) σε φυλάκιση 5.5 ετών, με τις κατηγορίες του σχεδιασμού ενόπλων επιθέσεων κατά ενός ή περισσότερων πολιτικών προσώπων και της διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση όπλου.

Το σύνθετο σχέδιο, που αποκαλύφθηκε το 2017 και «ξεσήκωσε» θύελλα αντιδράσεων στη γερμανική κοινή γνώμη, οδήγησε σε δημόσια συζήτηση για το βάθος της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης, στον στρατό της χώρας.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη Γερμανία, όπου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναντίωση στον εξτρεμισμό, ως βασικά στοιχεία με σκοπό μία –τρόπον τινά– εξιλέωση, για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των συμμάχων.

«Το Δικαστήριο έκρινε πως ο κατηγορούμενος είχε ακροδεξιά, εθνικιστική και ρατσιστική στάση που είχε παγιωθεί για χρόνια», επισημάνθηκε.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως ο άνδρας, Φράνκο Α., παρουσιαζόταν με ψευδή ταυτότητα και σχεδίαζε επίθεση για την οποία υπολόγιζε ότι θα κατηγορούνταν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Φράνκο Α. έκλεψε πυρομαχικά από τον γερμανικό στρατό, με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας και την πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, Κλαούντια Ροτ, να χαρακτηρίζονται ως «πιθανοί στόχοι» επίθεσης.

Ο Φράνκο Α., που αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη στη Βιέννη τον Φεβρουάριο του 2017 στην προσπάθειά του να ανακτήσει ένα γεμάτο πιστόλι που είχε κρύψει στις τουαλέτες του αεροδρομίου.

Ο δικαστής του Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, αφού ανακοίνωσε την ετυμηγορία για την ενοχή του κατηγορουμένου και την ποινή των 5.5 ετών, παρέθεσε λεπτομερώς αποδεικτικά στοιχεία για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις του, ορισμένες από τις οποίες αναγράφονται στη διπλωματική του εργασία.

Ο δικαστής παρουσίασε, επίσης, αποδεικτικά στοιχεία για τα σχέδιά του να «εξαπολύσει» επίθεση, με βάση χειρόγραφες σημειώσεις και σχέδια, εν μέρει.

«Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως δε σχεδίαζε επίθεση, ωστόσο, τα στοιχεία υποδηλώνουν κάτι άλλο», υπογράμμισε ο δικαστής.

Ο συνήγορος του Φράνκο Α. γνωστοποίησε πως θα ασκήσει έφεση, ενώ ο εισαγγελέας στην υπόθεση υποστήριξε πως η απόφαση αποτελεί «μία νίκη στη “μάχη” κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του ρατσισμού».