Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για θετικό αντίκτυπο του πρώτου δεκαήμερου εφαρμογής των μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών που φαίνεται να φρενάρουν την πανδημία.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «Τα μέτρα έχουν αρχίζει να αποδίδουν. Ο υψηλός αριθμός θανάτων που είδαμε χθες έρχεται από τις περασμένες φάσεις και εβδομάδες. Φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της πανδημίας είναι σε μια αντίστροφη πορεία. Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα. Το μόνο που δεν συζητάμε είναι ένα νέο ολικό lockdown οποιοδήποτε άλλο μέτρο προτείνουν κι έχει λογική θα το δούμε».

Γεωργιάδης: Οι ανεμβολίαστοι δεν φαίνεται να πείθονται

Αναφορικά με τα αυστηρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων σε χώρες όπως η Αυστρία, ο υπουργός εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους. «Οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται γνωρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Από τις 537 κλίνες ΜΕΘ, τις 500 καταλαμβάνουν ανεμβολίαστοι και πάλι δεν εμβολιάζονται, δεν νομίζω ότι μπορούν να πειστούν, είπε και αναφέρθηκε σε μήνυμα που έλαβε σήμερα από αρνήτρια η οποία του «ευχόταν» να πάθει καρκίνο γιατί την πιέζει να εμβολιαστεί», ενώ σημείωσε ότι «Αν ήμασταν 100% εμβολιασμένοι σήμερα δεν θα είχαμε πανδημία στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας το περιστατικό της 51χρονης που κατέληξε αρνούμενη τη διασωλήνωση μετά και από παραίνεση επόπτη υγείας, είπε πως άνθρωποι που διακινούν αντιεπιστημονικές απόψεις δεν έχουν θέση στο χώρο της υγείας, γιατί επί της ουσίας δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά.

Για το θέμα του συνωστισμού σε ΜΜΜ και σε καταστήματα τροφίμων και το ενδεχόμενο εφαρμογής της απαίτησης ελεγχου πιστοποιητικών κι εκεί είπε πως δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι γιατί υπάρχουν τόσο πρακτικά όσο και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν. 

«Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται ακόμα και τα rapid, δεν μπορείς να τους αποκόψεις από τα βασικά αγαθά επιβίωσης. Είναι οι μόνοι χώροι που επιτρέπεται η σύμμειξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων», είπε και υπενθύμισε πως για τα σουπερμάρκετ επανήλθε το όριο των τετραγωνικών κάτι που δεν ισχύει για την εστίαση ή το λιανεμπόριο. «Προσπαθούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας», είπε.

Σχετικά με την ακρίβεια είπε ότι η Ελλάδα παραμένει η τρίτη χώρα με χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ και η πρόβλεψη σε ετήσια βάση είναι 0.1% «Έχουμε πράγματι αυξήσεις τώρα και η αύξηση του πληθωρισμού του Οκτωβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει πληθωρισμός γιατί οι συγκρίσεις γίνονται με την περσυνή χρονιά που είχαμε αρνητικό πληθωρισμό λόγω της καραντίνας» είπε και τόνισε πως παραμένουμε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες. «Προφανώς υπάρχει πληθωρισμός και αυξήσεις για αυτό και λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση και αν χρειαστεί θα πάρουμε ι άλλα. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα, δεν γίνεται να μην υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα έχουμε τις λιγότερες σε σχεση με τους άλλους», τόνισε.