Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΜEGA, αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή προς διαβούλευση αλλά και τη ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το νέο «σημαντικό» νομοσχέδιο ήρθε να ρυθμίσει εκκρεμότητες πολλών ετών όπως τις συμβάσεις «μηδενικού ωραρίου εργασίας» ή την κατά παραγγελία απασχόληση.

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Έγιναν πρωτοσέλιδα για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Ρωτάω τώρα, δεν έχετε ακούσει καθόλου για εταιρείες catering που παίρνουν έκτακτο προσωπικό, οι οποίοι αναγκαστικά πάνε και πληρώνονται μαύρα; Δεν ισχύει αυτό;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Εργασίας.

«Τα ένσημα θα μετράνε στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Κάποιος που δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης», εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, «στόχος να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης του εργαζόμενου», ενώ υπογράμμισε πως η πλήρης σύμβαση και η σύμβαση μερικής απασχόλησης επιτρέπουν να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζομένου.

«Στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στ’ αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και το κάνουμε με ένα οργανωμένο τρόπο», ανέφερε επιπλέον, εξηγώντας πως μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών οι συμβάσεις θα γίνονται αορίστου χρόνου.

«Από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους 12 μήνες, εάν σε απολύσει ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους 12 μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους 12 μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί αν σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο», είπε.

Με αφορμή το παραπάνω αναφέρθηκε στον τουρισμό, τονίζοντας πως φέτος οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα ήταν τεράστιες και άγγιξαν τις 60.000 παρόλο που οι μισθοί στον κλάδο είναι πλέον αρκετά υψηλοί. Είπε πώς στον συγκεκριμένο κλάδο θα γίνει δουλειά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σύνταξη με ένα κλικ τα επόμενα 3-4 χρόνια

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως η σύνταξη με ένα «κλικ» είναι ένας στόχος του «όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι κάτι που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος να είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

«Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανένα, θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο με κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», εξήγησε.

Πρόστιμο 10.500 ευρώ αν βρεθεί ανασφάλιστος σε επιχείρηση

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως για κάθε κλάδο θα εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να εφαρμοστούν σωστά και λειτουργικά.

«Στην επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα, η υποδηλωμένη εργασία θα έχει πρόστιμο σαν να είναι μαύρη. Σήμερα εάν μπει η Επιθεώρηση Εργασίας σε μία επιχείρηση και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Είναι υψηλό πρόστιμο και αυτό οδήγησε στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Εάν τον βάλει όμως μειωμένο ωράριο και τον έχει 10 ώρες να εργάζεται και τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Άρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει τον εργαζόμενο από τη σφαίρα της μαύρης εργασίας στην αδήλωτη», είπε συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: