Απαντώντας στις αντιδράσεις των γιατρών τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι το νέο σύστημα είναι ασθενοκεντρικό. Σήμερα, στην πλατφόρμα finddoctors.gr είναι ενταγμένοι οι περίπου 1.300 γιατροί των Κέντρων Υγείας. Μάλιστα, εάν ένας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό μπει με το ΑΜΚΑ του στην πλατφόρμα του εμφανίζει αυτόματα τον προσωπικό του γιατρό και τη δυνατότητα ραντεβού.

Αυτές τις ημέρες επιχειρείται η ένταξη των περίπου 3.300 συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών. Η δυνατότητα τηλεφωνικού ραντεβού δεν καταργείται. Η διαφορά σε σχέση με σήμερα είναι ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ψηφιακά τα ραντεβού που κλείνουν, ακόμη και τηλεφωνικά. Και αυτό καθώς θα αποζημιώνονται μόνο για τα δηλωμένα στην πλατφόρμα ραντεβού.

Την ίδια στιγμή, πιθανόν από τον άλλο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για προγραμματισμό ραντεβού σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας ή ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν τόσο την πλατφόρμα όσο και τον αριθμό.

Μάλιστα, στην πλατφόρμα μπορούν να ενταχθούν και ιδιώτες γιατροί, με σκοπό τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των πολιτών στην αναζήτηση ιατρικού ραντεβού. Σε δεύτερο χρόνο, θα ενταχθούν στην ίδια πλατφόρμα και τα απογευματινά ραντεβού στα νοσοκομεία.

Νοσοκομεία: Πώς θα μειωθούν οι πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα

Παράλληλα, διεύρυνση του ωραρίου των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, ώστε να δέχονται περιστατικά και να αποσυμφορούν τις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής, πρόσληψη νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, κτιριακές ανακαινίσεις των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθοδήγηση των πολιτών μέσα στα ΤΕΠ από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και «βραχιολάκι» για την ιχνηλάτηση των χρόνων αναμονής σε κάθε στάδιο της εφημερίας, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό να μειώσει τον χρόνο αναμονής στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.

Το σχέδιο, που ξεδιπλώνεται σταδιακά και έχει ήδη ξεκινήσει με τις αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων, παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η σημερινή αναμονή στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής είναι περίπου 8-9 ώρες.

«Η ιδέα ότι κάποιος μπαίνει σε μια εφημερία και φεύγει άμεσα δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι περίπου 4,5 με 5 ώρες.

«Δύο είναι τα βασικά ζητήματα σε μια εφημερία. Να βλέπει γρήγορα ο γιατρός τον ασθενή και να τον κατευθύνει για εξετάσεις, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί στη διενέργεια των διάφορων εξετάσεων», εξήγησε ο Υπουργός.

Στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης βελτίωσης του χρόνου αναμονής, το Υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που κινείται σε επτά άξονες, σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο πρώτος άξονας αφορά στις οργανωτικές αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου με την αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής μοιράζονται καθημερινά περίπου 2.000 – 2.200 ασθενείς την ημέρα. Οι αλλαγές στην εφημέρευση έχουν επιφέρει έως τώρα μείωση της προσέλευσης που φτάνει έως και το 20% σε συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αθήνας. Σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν παρατηρείται μείωση της προσέλευσης, για αυτό και γίνονται επιμέρους κινήσεις αναλόγως τις ανάγκες και τον όγκο περιστατικών του κάθε νοσοκομείου.

Η συνδρομή των Κέντρων Υγείας για περιστατικά που χρειάζονται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένας σημαντικός πυλώνας του σχεδιασμού για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρόλου που μπορούν να έχουν τα μεγάλα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, από τη μία εφημερία του νοσοκομείου της Νίκαιας στην άλλη, δέχεται περίπου 350 περιστατικά, κάνοντας, μάλιστα, ακόμη και θρομβολύσεις.

Έτσι, τα Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που θα συμβάλλουν στις εφημερίες είναι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας που είναι 24ωρης λειτουργίας, Καλλιθέας που λειτουργεί 8 το πρωί με 10 το βράδυ, Αμαρουσίου που επίσης λειτουργεί 8 το πρωί με 10 το βράδυ και Ραφήνας που έχει 24ωρη λειτουργία.

Στη 2η ΥΠΕ «ενεργοποιούνται» τα Κέντρα Υγείας Βάρης (24ωρη λειτουργία), Ελευσίνας (24ωρη λειτουργία), Μεγάρων (24ωρη λειτουργία), Περιστερίου και Κερατσινίου που λειτουργούν 7 το πρωί με 9 το βράδυ. Σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να γνωρίσει ο κόσμος τα Κέντρα Υγείας, ενώ παράλληλα αναμένεται να προσληφθούν 50 άτομα επικουρικό προσωπικό ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία τους. Παράλληλα και σταδιακά θα διευρύνεται η λειτουργία και άλλων Κέντρων Υγείας.

Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες προσλήψεις στα ΤΕΠ και πιο συγκεκριμένα:

  • 229 νοσηλευτές
  • 233 λοιπό προσωπικό
  • 19 γιατροί ΤΕΠ 1ης ΥΠΕ
  • 18 γιατροί ΤΕΠ 2ης ΥΠΕ
  • 100 τραυματιοφορείς

Επίσης, είναι σε εξέλιξη κτιριακές ανακαινίσεις των Τμημάτων Επειγόντων. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Αττικόν» από 1.000 τ.μ το ΤΕΠ γίνεται 5.000 τ.μ. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου περιλαμβάνει αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα ΤΕΠ (συνολικού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ).

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει και αφορά στην καθοδήγηση των πολιτών μέσα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αναμένεται να τοποθετηθούν 25 στελέχη του Ερυθρού Σταυρού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία θα βοηθούν τους πολίτες με έγγραφα, ιατρεία, κατεύθυνση πού πρέπει να περιμένουν, κτλ.

Διαβάστε ακόμη: