Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε σημερινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα.

«Η κυβέρνηση προγραμματίζει και προσπαθεί να ενισχύσει και το επόμενο διάστημα με καινούρια μέτρα, αφού δούμε και την ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μόνο στα 26 εκατ. ευρώ  και θα δούμε τι παραπάνω μπορεί να δοθεί  συνολικά πάλι στον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενισχύσεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

«Έχουν ήδη ανακοινωθεί μετρά πάνω από 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, είτε με την επιδότηση του πετρελαίου που ήδη έχει μειωθεί κατά 0,15 ευρώ στην αντλία, είτε μέσω της επιστροφής στου αγρότες τον Οκτώβριο με βάση τις δηλώσεις καλλιεργειών που θα γίνουν, είτε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την πολιτεία» είπε ενώ προανήγγειλε τροπολογία η οποία, όπως είπε, προβλέπει «τις επόμενες μέρες να δοθούν περίπου 50 εκατ ευρώ για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στην επάρκεια προϊόντων στη χώρα μας σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα έλλειψης επάρκειας» ενώ αναφέρθηκε και σε βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο.

«Κάνουμε και μερικά πράγματα, τα οποία είναι βραχυπρόθεσμα μεν, αλλά βοηθούν τον αγροτικό τομέα, όπως πχ στην Ορεστιάδα συζητήθηκε το θέμα κατανομής του ηλίανθου για βιοκαύσιμο και για ηλιέλαιο» είπε και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα του ηλιέλαιου.

«Μπορεί να έχουμε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιο και από τη χώρα, δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε επάρκεια πλήρη αλλά μπορούμε να έχουμε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι και στο ηλιέλαιο. Αυτό μπορεί να γίνει», κατέληξε ο υπουργός.