O πίνακας του Caravaggio, «Η Γέννηση με τον `Aγιο Φραγκίσκο και τον Άγιο Λαυρέντιο», που ζωγραφίστηκε το 1600, τυχαίνει να είναι επίσης ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας της τέχνης. Ο πίνακας δεν απεικονίζει μόνο τον Χριστό, αλλά και τους αγίους Λαυρέντιο και Φραγκίσκο της Ασίζης. Δυστυχώς, το έργο τέχνης κλάπηκε σε μια ύποπτη ληστεία της μαφίας το 1969 και έκτοτε αγνοείται. Η κλοπή αυτού του χριστουγεννιάτικου πίνακα θεωρείται ένα από τα κορυφαία εγκλήματα τέχνης στην ιστορία από το FBI.

Το χρονικό της κλοπής του πίνακα & οι έρευνες

Παλέρμο, 18 Οκτωβρίου 1969: είναι μια σκοτεινή και θυελλώδης νύχτα και δύο άνθρωποι σε ένα Piaggio Ape οδηγούν κατά μήκος της Via Immacolatella στο ιστορικό κέντρο. Σταματούν στο Ορατόριο του San Lorenzo, εισβάλλουν και κατευθύνονται στην “Γέννηση” του  Caravaggio, κόβουν τον καμβά από το πλαίσιο του με ένα ξυράφι, τον τυλίγουν και φεύγουν.

Αυτή είναι μια από τις πιο διαβόητες κλοπές τέχνης στην ιστορία και το περίεργο είναι ότι πενήντα δύο χρόνια αργότερα,  το έγκλημα δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί. Το πέρασμα του χρόνου και οι ατελείωτες εκδοχές των γεγονότων που προσφέρονται από πληροφοριοδότες και ψευδο-ντετέκτιβ επηρεάζουν τις έρευνες, ενώ η πραγματική μοίρα της “Γέννησης” παραμένει τυλιγμένη στο μυστήριο.

Εδώ συνοψίζουμε μερικές από τις πιο ευφάνταστες υποθέσεις που βασίζονται στην αρχική ακολουθία που περιγράφεται παραπάνω.

• Ο μαφιόζος pentito (εγκληματίας που έγινε κρατικός μάρτυρας), Marino Mannoia, είπε στον δικαστή Giovanni Falcone το 1989 —και επανέλαβε τη δήλωση το 1996— ότι ο πίνακας του Caravaggio είχε κλαπεί κατά παραγγελία, αλλά όταν τον είδε ο αγοραστής, τον απέρριψε επειδή είχε υποστεί μεγάλη ζημιά και στη συνέχεια διέταξε να τον κόψουν και να τον κάψουν. Ο Mannoia υπαινίχθηκε επίσης την εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού, του Giulio Andreotti.

• Ένας άλλος μαφιόζος, ο Gerlando Alberti, είπε ότι ο πίνακας είχε περιέλθει στην κατοχή του, αλλά αφού δεν κατάφερε να τον πουλήσει, τον έθαψε με ένα θησαυρό δολαρίων, έγιναν ανασκαφές στην ιδιοκτησία του αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr