Παθολόγος στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

«Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στο Γεννηματάς είναι τραγική. Το ΕΣΥ παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που ζητούσαν οι υγειονομικοί», τόνισε η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος της κλινικής Covid, μιλώντας στο Open.

Εμβόλιο – Πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο από τους ανεμβολίαστους

Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους

Το φαινόμενο παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει καθημερινό σε κοινούς θαλάμους. Σύμφωνα με την παθολόγο στο νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα είχαν γύρω στους 10 διασωληνωμένους εκτός θαλάμων και κάποιοι από αυτούς περίμεναν για αρκετές ημέρες.

«Στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ σήμερα το πρωί ήταν σε αναμονή 117 ασθενείς. Από αυτούς, οι 75 μπαίνουν στο τέταρτο 24ωρο παραμονής σε κοινό θάλαμο. Ο παλιότερος, γεννημένος το 1969, περιμένει από τις 20 Δεκέμβρη», δήλωσε η παθολόγος

«Άρα, για αυτό μετράμε 100 θανάτους ακόμη και σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας», πρόσθεσε η παθολόγος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 108 θανάτους και 20.507 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 679 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

ΠΟΕΔΗΝ: Συνεχίζεται η σφοδρή πίεση στο ΕΣΥ

«Ρεκόρ στις εφημερίες»

Η γιατρός έκανε λόγο και για ρεκόρ ασθενών στις εφημερίες, ενώ πολλοί από αυτούς, συμπλήρωσε, περιμένουν για ώρες στα επείγοντα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

«Σε κάθε γενική εφημερία στο Γεννηματάς και στα μεγάλα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ρεκόρ συρροής ασθενών στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών και του Covid. Σε κάθε εφημερία οι τελευταίοι ασθενείς δεν έχουν κρεβάτι και αναγκάζονται να περιμένουν για πολλές ώρες στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών», υπογράμμισε.

Παράλληλα η παθολόγος επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας «επιλέγει» τους ασθενείς που νοσούν πιο ελαφριά, εκείνους που χρειάζονται ελάχιστο οξυγόνο, που δεν έχουν άλλα νοσήματα, που τυπικά είναι με το εξιτήριο στο χέρι και τους υπόλοιπους τους αφήνουν να περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι.

Μάλιστα δήλωσε ότι:

«Στο «Αττικό» τα ράντζα φτάνουν τα «δεκάδες έως εκατοντάδες» στο τέλος μιας γενικής εφημερίας, ενώ στο «Γεννηματάς» μπορεί να φτάσουν τα 10, 20, 30. «Κάποια στιγμή τελειώνουν και τα ράντζα και παραμένουν στα Επείγοντα».