H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προχώρησε σε δήλωση για τα τρια χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι, κάνοντας λόγο πως ακόμη δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα. Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών. Η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων. Έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται».

Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 102 ανθρώπων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ρολόι δείχνει πέντε πάρα δέκα το απόγευμα όταν οι πρώτες φλόγες κάνουν την εμφάνισή τους. Τα πρώτα εναέρια μέσα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου είκοσι λεπτά μετά ενώ υδροφόρες από τις γύρω περιοχές αρχίζουν να κατευθύνονται προς την Πεντέλη. Οι κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα εκκενώνονται και 1.400 παιδιά απομακρύνονται μέσω της λεωφόρου Διονύσου. Το Λύρειο ίδρυμα επίσης εκκενώνεται λίγη ώρα πριν παραδοθεί στις φλόγες.

Μέσα σε περίπου 40 λεπτά η φωτιά φτάνει στον οικισμό του Νέου Βουτζά. Η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατεβαίνει γρήγορα προς τα κάτω όπου τελικά λαμβάνει χώρα το χειρότερο σενάριο, με τις φλόγες να περνούν τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οι καπνοί σιγά – σιγά πυκνώνουν επικίνδυνα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Πριν τις 7 το απόγευμα η φωτιά έχει ήδη φτάσει στις παραλίες. Οι εικόνες με τους ανθρώπους που στέκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι κάνει το γύρο του κόσμου. Άλλοι έχουν μπει μέσα στη θάλασσα, άλλοι κάθονται απ’ έξω, κρατώντας την αναπνοή τους με τα πρόσωπά τους να έχουν μουντζουρωθεί από τις στάχτες, ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο που έμοιαζε σαν σκηνή από ταινία.

Τα αποκαΐδια τραυματίζουν σοβαρά πολλά άτομα που μεταφέρονται με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Αρκετοί δεν τα καταφέρνουν. Άλλοι εντοπίζονται πνιγμένοι. Σκάφη και καΐκια ψαράδων κινητοποιούνται ώστε να συμβάλλουν στη διάσωση όσων βρίσκονται στη θάλασσα. Τραγικός απολογισμός 102 νεκροί.