search

ΚΟΣΜΟΣ

Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Η κίνηση στοχεύει να αμβλύνει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης αλλά οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα αυξήσει περαιτέρω τον ήδη ακραίο πληθωρισμό.

Τουρκία: Κατακρημνίζεται η λίρα, σημειώνοντας βουτιά 15%

Η Τουρκία ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού της κατά 55% την Πέμπτη, εν μέσω κρίσης κόστους ζωής που έχει βυθίσει εκατομμύρια πολίτες σε οικονομικές δυσκολίες, έχει πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις και έχει καταστήσει πολλούς ανίκανους να αντέξουν οικονομικά βασικά αγαθά.

Η κίνηση στοχεύει να αμβλύνει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, αλλά οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού της χώρας βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλό 24 ετών στο 84,4%.

Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στις 8.500 λίρες (455 δολάρια)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική ομιλία από την Άγκυρα την Πέμπτη, είπε ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα ανέλθει στις 8.500 λίρες (455 δολάρια) από το 2023.

Πάνω από το 30% του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας είναι με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους .

Υπάρχει επίσης μια πολιτική οπτική γωνία, λένε οι αναλυτές της χώρας: οι γενικές εκλογές στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερους από 18 μήνες τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 84,4% ετησίως, μια ελαφρά μείωση από 85,5% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη: