Τον Ιανουάριο του 2007 (15 χρόνια πριν) ο Στιβ Τζομπς συνιδρυτής και ιθύνων νους της Apple ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ρίξει στην αγορά ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο (το iPhone) που το περιέγραψε ως ένα iPod με οθόνη αφής.

Στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους ο γκουρού του μάρκετινγκ παρουσίασε το πρώτο iPhone λέγοντας «Σήμερα η Apple θα επανεφεύρει το τηλέφωνο». Ούτε όμως και αυτός ο ιδιοφυής οραματιστής δεν είχε καταφέρει να συλλάβει την επίδραση που θα είχε στη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά και στον ανθρώπινο πολιτισμό η συσκευή της εταιρείας του.

Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες καταναλωτές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone. 

Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων.

Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες καταναλωτές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone.

Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων.

Το 2012, πέντε χρόνια από το ντεμπούτο του iPhone, είχαν ήδη πουληθεί πάνω από 200 εκατ. συσκευές.

Το iPhone μετέτρεψε την Apple σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που υπήρξαν ποτέ, καθώς πριν από μερικές ημέρες έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης.

Η ζωή με το iphone 

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, οι νεότεροι δεν θυμούνται ή δεν πρόλαβαν τη ζωή χωρίς το iPhone. Όταν δεν κουβαλούσαμε παντού έναν υπολογιστή σε μέγεθος τσέπης. Όταν δεν ήμασταν διαρκώς online, όταν δεν μαθαίναμε όλα τα νέα – όλη την ώρα, όταν δεν υπήρχαν τα social media. Την  εποχή που μπορούσες να χαθείς στον δρόμο ή να είσαι πραγματικά μόνος σου.

Το 2012, ο φιλόσοφος Ian Bogost έγραψε στο Atlantic ότι τα smartphones είναι «το τσιγάρο αυτού του αιώνα». «Τώρα, όλοι στοιβάζουμε τις συσκευές μας στο κομοδίνο πριν κοιμηθούμε και τις τσεκάρουμε μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Όλοι το κάνουμε. Δεν είναι αφύσικο και δεν είναι μόνο για δουλειά. Είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι. Όπως το κάπνισμα το 1965, είναι απλά η ζωή».

Το iPhone λειτούργησε ως ένα τεχνολογικό Big Bang, μια Μεγάλη Έκρηξη παρόμοια με αυτή που γέννησε το Σύμπαν. Το iPhone και τα υπόλοιπα smartphones που ακολούθησαν αποτέλεσαν την πλατφόρμα πάνω στην οποία σχηματίστηκε, εξελίσσεται και επεκτείνεται με επιτάχυνση ένα τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό σύμπαν με τρόπο παρόμοιο που συμβαίνει και με το πραγματικό Σύμπαν.

Μπορεί το πρώτο κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο Internet να εμφανίστηκε το 1996 όμως ήταν οι δυνατότητες και το περιβάλλον του iPhone οι καταλύτες που οδήγησαν στην εμφάνιση του… φορητού Διαδικτύου. Το mobile Internet αποτέλεσε από μόνο του μια νέα επανάσταση σε κάθε τομέα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο όρος app (εφαρμογή) μπήκε στην καθημερινότητα μας. Αυτή τη στιγμή στη διάθεση των χρηστών smartphones (iPhones και Android) υπάρχουν περίπου 7 εκατ. εφαρμογές. Μπορούμε πλέον με το κινητό μας τηλέφωνο να κάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις, βιντεοκλήσεις, να ακούσουμε ραδιόφωνο, δούμε βίντεο, να δούμε ταινίες, να δούμε ζωντανά τηλεοπτικές εκπομπές, να ενημερωθούμε για ότι επιθυμούμε, να παίξουμε βίντεοπαχνίδια πολλά από τα οποία σχεδιάζονται ειδικά για το περιβάλλον του κινητού τηλεφώνου το οποίο έχει πλέον μετατραπεί και σε ψηφιακό πορτοφόλι ή πιστωτική/τραπεζική κάρτα αφού με αυτό μπορούμε να πραγματοποιούμε κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές είτε μέσω web banking είτε ακόμη και ανέπαφα.

Το mobile Internet και οι εφαρμογές GPS έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας νέας υπηρεσιών που εξελίσσονται σε νέους οικονομικούς κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στις οποίες κυριαρχούν εταιρείες όπως η Uber και η Lyft. To mobile Internet μετασχημάτισε υπηρεσίες και κλάδους που ήδη υπήρχαν όπως τα social media και το ντελίβερι φαγητού. Αναλυτές αναφέρουν ότι σημαντικό ποσοστό των οικονομιών πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Κίνας βασίζονται πλέον στη χρήση των smartphones.