Η Gazprom αποφάσισε να μειώσει και άλλο τη ροή του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία.

Από αύριο, Τρίτη, όπως αναφέρει η FAZ, η ροή περιορίζεται σε 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Το Reuters σημειώνει ότι και η ρωσική εταιρεία επιβεβαίωσε την περικοπή της ροής.

Λόγω της τακτικής συντήρησης, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της δυνατότητας. Η νέα απόφαση περικόπτει στο μισό τη ροή.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλήρως από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom, η οποία επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

Μεγάλο πλήγμα

Το νέο πλήγμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης, καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά «χτυπήματα» ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, με πιο πρόσφατη την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένα βήμα που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού – επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.