Με φόντο τις «σοβαρές» κατά τις ΗΠΑ, συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή του Ισραήλ με την Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τον στρατηγικής σημασίας τομέα της πόλης Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάτοικοι της Χαν Γιούνις, αναφέρουν ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες, πολεμικά ελικόπτερα του Ισραήλ έριξαν πυρά στην πόλη καθώς σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό έκει κρύβονται ηγέτες της Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Χαν Γιούνις αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Ο ΟΗΕ από πλευράς του διαπιστώνει πως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες «εντείνονται» την ώρα που προσωπικό του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ) κάνει λόγο για απερίγραπτη κατάσταση στα νοσοκομεία.

Χθες Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 ο Ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε τον θάνατο 21 εφέδρων του στη νότια Λωρίδα της Γάζας.  Οι στρατιώτες τοποθετούσαν εκρηκτικά σε κτήριο το οποίο κατέρρευσε έπειτα από εκτόξευση ρουκέτας ενάντιας σε κοντινό τεθωρακισμένο. Πρόκειται για τις πιο βαριές απώλειες που ανακοινώνει το Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεων του στρατού στην Λωρίδα της Γάζας στις 27 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν πηγές, αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε χθες στο Κάιρο προκειμένου να συζητήσει με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών για νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορώ να σας πω αν ή πότε θα φθάσουμε εκεί, όμως οι συνομιλίες (…) είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Δημοσιεύματα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios αναφέρουν ότι, το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο κ. Κέρμπι δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ενδεχόμενη διάρκεια της «παύσης», εκτίμησε όμως πως είναι «πιθανό» από τις συνομιλίες αυτές να προκύψουν «ευρύτερες» εξελίξεις σε ότι αφορά τον πόλεμο.

Από πλευράς του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για παύση των εχθροπραξιών ή για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δηλώνει στο συμβούλιο ασφαλείας ότι «η άρνηση από πλευράς του Ισραήλ για δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους   είναι απαράδεχτη» ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για γενίκευση της σύρραξης.

Διαβάστε ακόμη: