Ο εν ενεργεία Γάλλος πρόεδρος και εν νέου υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.329 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 20-22 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο αναμένεται να φθάσει το 72%.

Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης ανέρχεται σε +/- 0,9 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Γαλλία: Ο Μακρόν νικητής του εκρηκτικού ντιμπέιτ

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από το εκρηκτικό και γεμάτο αντεγκλήσεις ντιμπέιτ, κάτι που αναδεικνύεται τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και τα σχόλια στον γαλλικό Τύπο.

«Αβαντάζ Μακρόν» είναι ο τίτλος της Sud-Ouest, ένώ η Liberation εκτιμά ότι η Μαρίν Λεπέν «δεν είναι και πάλι στο ύψος των περιστάσεων».

Χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα της Αριστεράς ότι «Κατά προσέγγιση σε πολλά ζητήματα η μία, συχνά με έπαρση ο άλλος, η υποψήφια της ακροδεξιάς και ο απερχόμενος πρόεδρος κονταροχτυπήθηκαν σε μια ακατάστατη μονομαχία».

Από την πλευρά της η Figaro κάνει λόγο για «Δύο Γαλλίες πρόσωπο με πρόσωπο»και εκτιμά ότι το ντιμπέιτ «ρίχνει φως στις νέες διαχωριστικές γραμμές, κοινωνιολογικές και γεωγραφικές που κατακερματίζουν τη χώρα». Τέλος, ο Parisien εστιάζει στην τακτική των υποψηφίων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Ο Εμανουέλ Μακρόν στν επίθεση, η Μαρίν Λεπέν αμύνεται», είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία επικαλείται το BFMTV στους Γάλλους τηλεθεατές, ο Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε πιο πειστικός από τη Μαρίν Λεπέν. Συγκεκριμένα, το 59% τον κρίνουν νικητή του ντιμπέιτ σε σύγκριση με το 39%, όπως προκύπτει από την έρευνα του Elabe για το BFMTV και την L’ Express. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο έκριναν τον Μακρόν πιο πειστικό κατά 61% έναντι 36%.

Οι ψηφοφόροι του Μακρόν, εκτιμούν σε ποσοστό 97% ότι ήταν ο καλύτερος στην τηλεοπτική αντιπαράθεση ενώ στο στρατόπεδο της Λεπέν, το 85% την βρήκε καλύτερη από τον Μακρόν.