Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) δήλωσε σήμερα έτοιμο να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη δεξιά στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση μετά την πτώση εκείνης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Πρώτος Γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, ο οποίος θα γίνει δεκτός στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό franceinfo ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».

 

 

 

 

 

 

 

Χθες βράδυ, λίγες ώρες μετά την επίσημη παραίτηση Μπαρνιέ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε διάγγελμα στον γαλλικό λαό για τις επόμενες κινήσεις του.

Επιτέθηκε στις δύο παρατάξεις -Αριστερά και Ακροδεξιά- που, όπως είπε, ενώθηκαν για να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

 

Αρχικά ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ για τη θητεία του και «όσα πέτυχε για τη χώρα μας». «Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εκεί που άλλοι δεν βρέθηκαν», είπε ακόμη.

Παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης πέρυσι το καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλογές «δεν έγινε κατανοητή». Είπε ότι ήταν μια «αναπόφευκτη απόφαση» και τόνισε ότι «είναι δική μου ευθύνη». «Ξέρω ότι κάποιοι θέλουν “να δείξουν με το δάχτυλο εμένα”», είπε και πρόσθεσε ότι «πάντα αναλάμβανα τις ευθύνες μου, αλλά όχι των άλλων».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις περιστάσεις της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ, κάνοντας επίθεση στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και λέγοντας ότι «επέλεξαν το χάος». «Δεν θα αναλάβω την ανευθυνότητα των άλλων», τόνισε.

Υποστήριξε ότι οι παρατάξεις του Μελανσόν και της Λεπέν «σκέφτονται κυνικά τις επόμενες προεδρικές εκλογές και όχι τον λαό της Γαλλίας», υπονοώντας ότι επιδιώκουν να τον «εκθρονίσουν» από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ενώ όμως από την πλευρά της προεδρίας οι διαρροές ήθελαν τον πρόεδρο να ανακοινώνει τον διάδοχο του Μπαρνιέ, τελικά ο ίδιος είπε ότι η ανακοίνωση θα γίνει «τις επόμενες ημέρες». Είπε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση για το γενικό συμφέρον, «που θα αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενός κυβερνητικού τόξου που μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή».

Επανήλθε στην πτώση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ενώθηκαν η Ακροδεξιά και η Ακροαριστερά» σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο – και αυτά παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Αλλά στράφηκε και κατά των Σοσιαλιστών λέγοντας ότι «οι δυνάμεις που κυβερνούσαν ακόμη χθες τη Γαλλία επέλεξαν να τους βοηθήσουν» αυτούς που έριξαν την κυβέρνηση.

Για άλλη μια φορά ο Μακρόν απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης από το αξίωμα, τονίζοντας ότι «θα ασκήσει την εντολή μέχρι τέλους».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2025, που είναι σε εκκρεμότητα μετά και την πτώση της κυβέρνησης, ο Μακρόν είπε ότι θα επεκταθεί αυτός του 2024 και ότι στις αρχές του νέου έτους θα έλθει στην Εθνοσυνέλευση νέος.

Επαφές του Μακρόν με πολιτικούς

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν είχε σειρά επαφών με πολιτικούς της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κοινός τόπος η έκκληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό για να μην υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά και για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2025.

Πολιτικό ενδιαφέρον είχε το γεύμα που είχε ο Μακρόν με τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον βετεράνο κεντρώο πολιτικό και επικεφαλής του MoDem. Είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την πρωθυπουργία – τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιθανότητες συγκεντρώνει και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν, όπως χθες η Ανυπότακτη Αριστερά του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, έχουν ζητήσει την παραίτησή του.

Η Λεπέν μίλησε για απαλλαγή από τον «τοξικό προϋπολογισμό» αλλά απέφυγε να μιλήσει για παραίτηση. Σε άρθρο της ο Monde αναφέρει ότι η Λεπέν ρίσκαρε να δυσαρεστήσει τη βάση του κόμματός με την ανατροπή της κυβέρνησης σχολιάζοντας ότι «μέσα σε λίγα λεπτά κατέστρεψε την στρατηγική της ομαλοποίησης που ακολουθούσε συστηματικά».

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο καθώς εξάλλου η θητεία του ολοκληρώνεται το 2027.

Θα πρέπει όμως να περάσει τα επόμενα 2,5 χρόνια με μια Εθνοσυνέλευση που δεν ελέγχει πολιτικά ενώ δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το «όπλο» των πρόωρων εκλογών πριν από τον προσεχή Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: