Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επερχόμενος προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, ζητώντας τη λαϊκή εντολή να ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη εν μέσω των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της πανδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον γαλλικό Τύπο.

Εάν τα καταφέρει, θα γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που εξασφαλίζει την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway/Kea Partners για την εφημερίδα Les Echos και το Radio Classique, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων κατά την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 18%, η Βαλερί Πεκρές με 14%, ο Ερίκ Ζεμούρ με 12%.

Μακρόν: Ο Πούτιν αρνείται να σταματήσει, προσώρας, τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας

Νωρίτερα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας σε ανάρτησή του ότι «Ο πρόεδρος Πούτιν αρνείται να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας». 

Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ρωσίας με σκοπό να ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για όσα γίνονται στο μέτωπο του πολέμου. Η αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία ήταν η τρίτη κατά σειρά από τη μέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν σήμερα το πρωί. Αρνείται σε αυτό το σημείο να σταματήσει τις επιθέσεις του στην Ουκρανία. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ο διάλογος για να αποφευχθεί η ανθρώπινη τραγωδία. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες και τις επαφές μου. Πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ο διάλογος για την προστασία των πληθυσμών, η επίτευξη χειρονομιών που θα αποτρέψουν ανθρώπινα δράματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο: αυτό είναι το νόημα της δέσμευσής μου στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι και της διεθνούς κοινότητας. Η αποφασιστικότητά μου ήταν και θα παραμείνει απόλυτη», πρόσθεσε στην ίδια ανάρτηση ο Γάλλος πρόεδρος.