Ένα νέο Άγαλμα της Ελευθερίας ετοιμάζεται να στείλει η Γαλλία στις ΗΠΑ.

Το άγαλμα, όπως μεταδίδει η Journal Du Dimanche, θα φθάσει στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου, ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η Γαλλία στέλνει και δεύτερο "Άγαλμα της Ελευθερίας" στις ΗΠΑ - 31.05.2021, Sputnik Ελλάδα

Με ύψος 2,83 μ. το νέο άγαλμα θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των 93 μ. που δεσπόζει στη νησίδα Liberty Island στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης από τον 19ο αι., που το δώρισε η Γαλλία στις ΗΠΑ με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα αμερικανικής ανεξαρτησίας. «Θελήσαμε να επανασυνδεθούμε με αυτή τη γαλλο-αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, προσθέτοντας ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας «είναι διπλό σύμβολο, ελευθερίας και καλωσορίσματος».

Η ιδέα προέκυψε αρχικά τον Ιούλιο του 2019 με στόχο να δείξει στις ΗΠΑ ότι «η Γαλλία παραμένει αφοσιωμένη στο πνεύμα της φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε από την εποχή που η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό των Αμερικανών επαναστατών στον οκταετή πόλεμό τους κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Λόγω της πανδημίας τα σχέδια αναβλήθηκαν, αλλά αναβίωσαν τον χειμώνα. Το νέο Άγαλμα της Ελευθερίας θα τοποθετηθεί στον κήπο της κατοικίας του Γάλλου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, όπου και θα παραμείνει επί μια δεκαετία ως δάνειο από το Conservatoire du Quai d’Orsay.