Η Γαλλία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε πως κατάσχεσε στο λιμάνι της La Ciotat στη Μεσόγειο το υπερπολυτελές γιοτ του Ρώσου Ολιγάρχη Ιγκόρ Σετσίν. Το πλοίο «Amore Vero» είχε αγκυροβολήσει στις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν ένα ακόμα εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Λουαρέ στη Βρετάνη, που επίσης συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα.

Ο Ιγκόρ Σετσίν είναι έμπιστος προσωπάρχης του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας, Rosneft ήταν για χρόνια ένας άνθρωπος-φάντασμα. Το κρατικό μεγαθήριο της ενέργειας, όπου ο Σέτσιν υπηρετεί ως πρόεδρος, πριν λίγα χρόνια ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Ρωσίας, αγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της βρετανο-ρωσικής κοινοπραξίας TNK-BP, και έγινε η μεγαλύτερη εισηγμένη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν, το όνομά του εμπλεκόταν πάντοτε στα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούσαν το Κρεμλίνο, ελάχιστοι όμως τον είχαν δει από κοντά. Πάντα τον συνόδευε η φήμη του πιο σκληρού ανθρώπου στη χώρα – προφανώς μετά τον Πούτιν.

Ο 62χρονος Ιγκόρ Σέτσιν, ήταν πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της σοβιετικής περιόδου. Το 2013 ήταν ο μοναδικός Ρώσος στη λίστα του TIME  με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη.