Ξεκάθαρο φαβορί αποτελεί ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δευτέρου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες όπως προκύπτει έπειτα από δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των OpionionWay – Κea Partners για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique ο Γάλλος πρόεδρος εξασφαλίζει ποσοστό 28% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ακολουθεί με 20% η ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν με 14%, η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές με 11%, ενώ ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος, Ερίκ Ζεμούρ έρχεται πέμπτος με 10%.
Πάντα κατά τη δημοσκόπηση, όπου ερωτήθηκαν 1.627 Γάλλοι από τις 25 μέχρι τις 28 Μαρτίου, ο Μακρόν φαίνεται να εξασφαλίζει πολύ άνετα (όπως πριν από πέντε χρόνια) τη νίκη και την επανεκλογή του με 56% των ψήφων στο δεύτερο γύρο έναντι της Λεπέν, που άφησε να εννοηθεί ότι ίσως να μην κατέβει ξανά υποψήφια στο ενδεχόμενο νέας ήττας.
Το “κατηγορώ” αντιπάλων
Ο Γάλλος πρόεδρος, ενισχυμένος από την έντονη διπλωματική του δραστηριότητα και τη σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας, αφότου εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία, διατηρεί άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του ότι αποφεύγει την πραγματική συζήτηση για τα προβλήματα της Γαλλίας.
Ερωτηθείς για την αναιμική προεκλογική του εκστρατεία ο Μακρόν είπε στο γαλλικό κρατικό δίκτυο France 3 ότι «ουδείς θα έδειχνε κατανόηση, ενώ είναι πόλεμος σε εξέλιξη», αν ο ίδιος έκανε προεκλογικές εμφανίσεις, «την ώρα που πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για τους συμπατριώτες μας».
Παρ’ ότι η νίκη του φαντάζει προδιαγεγραμμένη, οι αντίπαλοι του Μακρόν, όπως ο Μελανσόν, η Πεκρές και ο Ζεμούρ ελπίζουν ακόμη ότι θα καταφέρουν να ανατρέψουν το προβάδισμα της Λεπέν και να περάσουν εκείνοι στη θέση της στο β’ γύρο της 24ης Απριλίου, καθώς τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι, όπως διαπίστωσε και η εταιρεία δημοσκοπήσεων BVA Opinion.
Ακροδεξιά…
Ο ακροδεξιός Ζεμούρ εμφανίστηκε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του σε συγκέντρωση κοντά στον πύργο του Αϊφελ, μίλησε για τα περασμένα, όπως είπε, μεγαλεία της Γαλλίας, για τους μετανάστες που δεν αφομοιώνονται και ζήτησε περισσότερη ενεργητικότητα από τους ψηφοφόρους του, καθώς βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω από την Λεπέν. «Ουδείς και τίποτε θα μας κλέψει αυτές τις εκλογές», διαμήνυσε.
Από την πλευρά της η Λεπέν προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ηρεμίας, μολονότι στελέχη της – όπως και η ανιψιά της Μαρεσάλ – την εγκατέλειψαν και πήγαν στο στρατόπεδο του Ζεμούρ. “Το πρόγραμμα του Ζεμούρ είναι πολύ ωμό ως προς τη μορφή, αλλά πολύ περιορισμένο στην ουσία του», ενώ εγώ έχω έτοιμα νομοσχέδια”, είπε η Λεπέν για το Ισλάμ και το μεταναστευτικό, δήλωσε χθες στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Με τη Λεπέν και το Ζεμούρ να διαγκωνίζονται για την ακροδεξιά ψήφο και τον Μακρόν να εκπέμπει μηνύματα υπέρ των επιχειρήσεων και της ευνομίας, η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, Πεκρές δυσκολεύεται να περάσει τις δικές της απόψεις.
… Αριστερά
Το μέτωπο της Αριστεράς παραμένει διχασμένο με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν να απευθύνει ομιλία σε οπαδούς του στη Μασσαλία: «Εμείς μιλάμε για σοβαρά πράγματα, όχι για φαντασιώσεις περί χρημάτων όπως ο ένας, ή ρατσιστικές φαντασιώσεις όπως ο άλλος», είπε πετώντας βέλη κατά του Μακρόν και της Λεπέν.
Ωστόσο, δεν συσπειρώνει τις ψήφους της Αριστεράς που μοιράζονται μεταξύ της σοσιαλίστριας δημάρχου των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, του κομμουνιστή υποψηφίου Φαμπιάν Ρουσέλ και του ηγέτη των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό.
Τα τεράστια προβλήματα της Πεκρές και της Ινταλκό, υποψηφίων της παραδοσιακής Δεξιάς και Αριστεράς που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στη Γαλλία, δείχνουν τους μακροπρόθεσμους παράγοντες που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη γαλλική πολιτική σκηνή. «Οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν από καθήκον και αφοσίωση συγκεκριμένα κόμματα και πολιτικούς δεν υπάρχουν πια», λέει στο AFP η Αν Μυξέλ, διευθύντρια έρευνας στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας των Παρισίων.
«Οι ψηφοφόροι έχουν μια πολύ πιο ανεξάρτητη, εξατομικευμένη σχέση με την πολιτική και τις εκλογικές τους επιλογές, είναι πολύ πιο κινητικοί, πιο ασταθείς», τονίζει. Ειδικά δεδομένου ότι «η πλειοψηφία των Γάλλων δεν αισθάνεται ότι την εκπροσωπούν κάτοχοι αξιωμάτων».