Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2023 και την έλευση του νέου έτους, αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι χαράκτες, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (Ε.Ε.Χ.), παρουσιάζουν πρότυπα έργα τους στην GALLERY13, στην πόλη της Δράμας.

Με την έκθεση αυτή συνεχίζεται η συνεργασία που ξεκίνησε η GALLERY13 με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα δεκαπέντε δημιουργών, τα οποία προκύπτουν από μήτρες ξυλογραφίας, χαλκογραφίας, μεταξοτυπίας, λινόλεουμ και άλλων τεχνικών, με μέγιστη διάσταση τα 25×25 εκατοστά.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των δημιουργών – μελών της ΕΕΧ: Οδυσσέα Αννιτσάκη, Ειρήνης Αντωνιάδη, Τζούντυ Άτγουντ, Στέλλας Βαρδάκη Αργυρής Βασιλάκου, Δήμητρας Κουμαντάκη, Μαρίνας Μαραβελάκη, Ιωάννη Μονογυιού, Πίνο Παντολφίνι, Ναταλίας Παπαδοπούλου, Στεφάνιας Πατρικίου, Ρουμπίνας Σαρελάκου, Δήμητρας Σιατερλή, Βανέσσας Τουζλούκωφ και Αναστασίας Τσετουλίδου.

«Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα ονομαστών και καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών. Σήμερα, τα μέλη της είναι περίπου ογδόντα χαράκτες – καλλιτέχνες, που εργάζονται με όλες τις τεχνικές, ερευνώντας τις σύγχρονες τάσεις και διαμορφώνοντας την πορεία της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής. Ένα ενδεικτικό μέρος αυτού του εικαστικού αποτελέσματος παρουσιάζεται στην GALLERY13, με αυθεντικά χαρακτικά που οι ίδιοι δημιουργοί σχεδίασαν, χάραξαν και τύπωσαν», εξηγεί η πρόεδρος του σωματείου Δήμητρα Κουμαντάκη.

Σύμφωνα με την κ. Κουμαντάκη, «η έκθεση αυτή συνεχίζει το άνοιγμα της Ε.Ε.Χ. προς τον ιδιωτικό χώρο. Αυτό το βήμα της συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε και συνεχίζεται με την GALLERY13, καθώς είναι ένας φιλόξενος χώρος τέχνης με ειδίκευση στην έντυπη τέχνη».

Σημείο πολιτιστικής συνάντησης

Η GALLERY13 έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης μέσα στο αστικό τοπίο της ακριτικής Δράμας, αφιερωμένο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Λειτουργεί στον αριθμό 13 της οδού Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκεί όπου την περίοδο του μεσοπολέμου η συστάδα των μικρών διώροφων κτιρίων της περιοχής αποτελούσε τη «Νέα Αγορά» της Δράμας.

«Όραμα της GALLERY13», επισημαίνει ο ιδρυτής της Δημήτρης Γούδας, «είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό καλλιτέχνες στους οποίους το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στα έργα τους. Παράλληλα, η λειτουργία του βιβλιοδετείου στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει την υλική υπόσταση του βιβλίου ως αντικείμενο πολιτισμού υψηλής αισθητικής. Η τέχνη της χαρακτικής, ως μητέρας της τυπογραφίας και των πρώτων τυπωμένων βιβλίων, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της GALLERY13».

Φιλοδοξία του κ. Γούδα είναι αυτή η δημιουργική συνεργασία με την Ε.Ε.Χ. να εξελιχθεί σε θεσμό, παρουσιάζοντας στο φιλότεχνο κοινό της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα, έργα καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη: