Η ενεργειακή κρίση της Κίνας έχει επηρεάσει όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, είτε πρόκειται για τον ιαπωνικό κολοσσό Toyota, είτε για… βοσκούς στην Αυστραλία.

Η έλλειψη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη μεγαλύτερη εξαγωγό του κόσμου αναμένεται να πλήξει την αναπτυξιακή πορεία της Κίνας. Το «ντόμινο» που θα προκληθεί από την κρίση ενδέχεται να επηρεάσει και τον υπόλοιπο πλανήτη ο οποίος έχει αρχίσει να ξεμυτά από την πανδημική κρίση.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Τα προβλήματα στη ναυτιλία και την αλυσίδα εφοδιασμού προκαλούν ελλείψεις ενόψει των πρωτοχρονιάτικων εορτών και δημιουργούν προβλήματα στη νέα αγροτική σεζόν της Κίνας, αυξάνοντας τις τιμές των βασικών αγαθών.

«Εάν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση και η ελλειμματική παραγωγή στην Κίνα, θα προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα εάν επηρεαστεί η παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων», υπογράμμισε ο Louis Kuijs, αναλυτής στην Oxford Economics.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα. Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroupο δείκτης ευπάθειας υποδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους εξαγωγείς και την αγορά εμπορευμάτων της κινεζικής οικονομίας. Παράλληλα, Ταϊβάν και Κορέα βρίσκονται σε επισφαλή θέση, όπως και οι εξαγωγείς μεταλλευμάτων της Αυστραλίας και της Χιλής. Τέλος, επηρεάζονται εμπορικοί συνεργάτες όπως η Γερμανία οι οποίοι βασίζονται στις εισαγωγές πρώτων υλών.

Το ερώτημα παραμένει για το εάν οι βιομηχανίες θα απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη ή θα τα μεταθέσουν στους απλούς καταναλωτές μέσω αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων.

«Πρόκειται για στασιμοπληθωριστικό σοκ των βιομηχανιών, τόσο της Κίνας, όσο και του υπόλοιπου κόσμου», υπογράμμισε ο Craig Botham, αναλυτής της Pantheon Macroeconomics. «Οι αυξήσεις των τιμών είναι ευρύτατες λόγω της κινεζικής επιρροής στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού».

To Πεκίνο έχει εκδώσει οδηγία αύξησης της παραγωγής άνθρακα ενώ μελετά την εισαγωγή ενέργειας σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών.

Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale SA «τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης μπορεί να πέρασαν λόγω της αποτελεσματικής αντίδρασης των κινεζικών αρχών». Παρ’ όλα αυτά οι ελλείψεις στην παροχή ενέργειας των βιομηχανιών μεταλλευμάτων και παραγωγής τσιμέντου θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες, ενώ η χώρα αναμένεται πως θα αυξήσει την εισαγωγή φυσικού αερίου, ασκώντας αυξητικές πιέσεις στις τιμές του.

Oρισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη πληγεί, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τομείς:

Βιομηχανία χάρτου

Πρώτο παράδειγμα το χαρτί. Η παραγωγή των συσκευασιών χάρτου και των κουτιών συσκευασίας ήταν ήδη ελλειμματική λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα, λόγω των διακοπών λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων παραγωγής στην Κίνα, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τη Radobank, θα υπάρξει μείωση της προσφοράς της τάξης του 10%-15% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα.

Βιομηχανία τροφίμων

Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η επόμενη σεζόν για τη μεγαλύτερη παραγωγό γεωργικών προϊόντων του κόσμου Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες. Οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη αυξηθεί σε υψηλά 10ετίας, ενώ η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές βιομηχανικές μονάδες παραγωγών σόγιας για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου διέκοψαν τη λειτουργία τους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πλήττοντας τους  αγρότες οι οποίοι ήδη υποφέρουν υπό το ζύγι του αυξημένου λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με τη Radobank, οι διακοπές λειτουργίας ενδέχεται να πλήξουν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος λόγω της έλλειψης ψυγειοκαταψυκτικών μονάδων σε λειτουργία.

Βιομηχανία παραγωγής μαλλιού

Οι βοσκοί στην Αυστραλία προετοιμάζονται για περιορισμένη ζήτηση αφού η ζήτηση των κινεζικών βιομηχανιών για μαλλί μειώθηκε κατά 40% λόγω των διακοπών ρεύματος της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Βιομηχανία τεχνολογίας

Δραματική θα είναι και η επιρροή της ενεργειακής κρίσης στην τεχνολογική βιομηχανία, δεδομένου ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γκάτζετ και προϊόντων όπως iPhone και κονσόλες παιχνιδιών, ενώ παράγει σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας. Η Pegatron Corp, συνεργάτης της Apple, ανακοίνωσε πρόσφατα πως αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της, ενώ η ASE Technology Holding Co, η μεγαλύτερη κατασκευαστής τσιπ σιλικόνης του κόσμου διέκοψε τη λειτουργία της για μερικές ημέρες προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.

Βιομηχανία αυτοκινήτων

Η πιθανή χειροτέρευση της κατάστασης της προαναφερθείσας βιομηχανίας κατασκευής ημιαγωγών θα πλήξει και την αυτοκινητοβιομηχανία η οποία ήδη  αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης των μικροτσίπ. Αν και ο συγκεκριμένος τομέας έχει προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις ημιαγωγών, ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Toyota, η οποία παράγει πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα στην Κίνα, ανακοίνωσε πως αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή της λόγω των blackout.