Μέτωπο έναντι της Μόσχας, την οποία η Δύση την κατηγορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου, παρουσίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Σύμφωνα με τη Bρετανή υπουργό, Λιζ Τρας, η σύνοδος του Λίβερπουλ έδειξε «την πολύ ενωμένη φωνή των χωρών της G7, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι πολύ σαφείς» όσον αφορά το γεγονός «ότι θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία».

Η απειλή για κυρώσεις άνευ προηγουμένου διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τελεσίγραφο στο Ιράν

Η σύνοδος πήρε θέση και στο θέμα των πυρηνικών όπλων του Ιράν, το οποίο κάλεσε να προσέλθει με σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Το Ιράν έχει ακόμη χρόνο να έρθει και να δεχθεί αυτή τη συμφωνία», όμως «είναι η τελευταία ευκαιρία», επέμεινε καλώντας την Τεχεράνη να έρθει «με μια σοβαρή πρόταση».

«Έχει ζωτική σημασία να το πράξει» επειδή «δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τόνισε ακόμη η Λιζ Τρας σε συνέντευξη Τύπου στο Λίβερπουλ, στη βόρεια Αγγλία.