search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Υπό διωγμόν τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Ο Γ. Περιστέρης εκτίμησε ότι δεν θα εγκατασταθεί κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο μέχρι το 2030

Γ. Περιστέρης: Υπό διωγμόν τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διωγμόν, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση «CEO Initiative».

Ο Γ. Περιστέρης εκτίμησε ότι δεν θα εγκατασταθεί κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο μέχρι το 2030.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα που δεν είναι όμως αρκετά. Εχει ξεκινήσει το 2010 ένα τεράστιο ενδιαφέρον για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν αρκετά μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία από τα ναυπηγεία μέχρι τα καλώδια. Σήμερα, το 2022, δεν έχει εγκατασταθεί κανένα και δεν θα έχει εγκατασταθεί κανένα μέχρι το 2030 κατά τη δική μου εκτίμηση».

Κριτική στους πολιτικούς

«Ολος ο πολιτικός κόσμος ζήτησε να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. Ποια λογική ανάλυση υπαγορεύει πως όταν καίγεται ένα δάσος πρέπει να απαγορευτεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου; Ο μεγαλύτερος φύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας. Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει ως κοινωνία. Με πρωτοπόρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία δεν ενοχλεί η αυθαίρετη δόμηση που είναι μόνιμη ή η κάλυψη ρεμάτων που ενίοτε στοιχίζει και ανθρώπινες ζωές αλλά ενίοτε στηρίζει τις σειρήνες που φωνάζουν κατά των ΑΠΕ», τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια.

Ο κ. Περιστέρης υπεραμύνθηκε της πράσινης μετάβασης και δήλωσε πως η Ελλάδα, με βάση στοιχεία της Eurostat παραμένει εξαρτημένη κατά 81% από την εισαγώμενη ενέργεια ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 57 ευρώ. Ταυτόχρονα η χώρα μας θα δεχθεί και τις μεγαλύτερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή με ζημιά 91 ευρώ ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος Ε.Ε. προβλέπεται πως θα είναι 21 ευρώ ανά κάτοικο.

Ενεργειακή κρίση

Ο  κ. Περιστέρης εκτίμησε πως «η ενεργειακή κρίση θα ήταν αμελητέα αν είχε γίνει γρηγορότερα η πράσινη μετάβαση. Θα είχαμε παραγωγή εντός Ελλάδας ή Ευρώπης. Εγώ εδώ και 15 χρόνια λέω πως θα έπρεπε να κάνουμε προσπάθεια προς τα εγχώρια καύσιμα όπως ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ (ο ήλιος, ο αέρας, η υδροηλεκτρική παραγωγή). Βέβαια ο λιγνίτης θα μπορουσε να αποσυρθεί σταδιακά λόγω της κλιματικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε».

«Είμασταν επιπόλαιοι και μειωπικοί. Χαϊδεύαμε φωνασκούντες επικριτές των ΑΠΕ ενώ θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση. Ευρεία προσπάθεια από πολιτικούς, από διαμορφωτές κοινής γνώμης για το τι σημαίνει να παράγεται η ενέργεια στη χώρα σου ή στην ΕΕ παρά να την πληρώνεις πανάκριβα για να την αγοράζει από άλλες χώρες», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: