Όλοι οι παράγοντες της αγοράς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και στο πλήγμα που δέχθηκε συνολικά το επιχειρείν. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις που όχι μόνο άντεξαν κατά τη διάρκεια αυτής της «μαύρης» περιόδου, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται. Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις, λοιπόν, τιμά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, την 1η Νοεμβρίου, στη μεγάλη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Ε.Ε.Α.

Η εκδήλωση που διοργανώνουμε –και που είναι και υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ– θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και θα μας τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει καθιερώσει το Ε.Ε.Α., μία γιορτή που είναι αφιερωμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε μία προσπάθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είχε προηγηθεί ένα αναγκαστικό «διάλειμμα», καθώς θυμίζω ότι πέρυσι είχαν απαγορευθεί εκδηλώσεις με παρουσία κοινού, στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Βραβεύοντας κάποιες επιχειρήσεις που άντεξαν στις δυσκολίες της εποχής και συνέχισαν να δημιουργούν, στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Αρκεί να το πιστέψουμε και βέβαια να υπάρξει συντονισμένη δράση προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά προς τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτή την κρίσιμη περίοδο που καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά κινδύνων, όπως το μεγάλο ιδιωτικό χρέος, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και τις ανατιμήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να αναδεικνύονται η ανθεκτικότητα, η καινοτομία, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επίσης, ενισχύουμε τη θετική ψυχολογία που όλοι οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν πολύ καλά πόσο μεγάλη σημασία έχει.

Επειδή, όμως, τα Επιμελητήρια είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, έχουμε προβλέψει και κάποιες τιμητικές βραβεύσεις που θα αφορούν στην αριστεία, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και τη συμβολή στην ενίσχυση του επιχειρείν και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στη φετινή διοργάνωση θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη «Φιλαρμονική Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, που θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση με 65μελές σχήμα.

Θεωρούμε χρέος μας να στεκόμαστε δίπλα σε όσους επιχειρούν, σε όσους τολμούν να πάρουν ρίσκα, να επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό ενισχύοντας την απασχόληση, σε όσους δίνουν αγώνα και προσφέρουν στην οικονομία μας. Μόνο μέσω της ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας, του εκσυγχρονισμού τους, της ψηφιακής τους αναβάθμισης μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για τη χώρα. Μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν υπάρχουν. Μόνο όραμα και σκληρή εργασία. Και αν η Πολιτεία ενισχύσει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα, τότε μπορούμε να ελπίσουμε βάσιμα στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της ΚΕΕΕ