Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την επάρκεια του φυσικού αερίου, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των ρωσικών προειδοποιήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς αύριο 31 Μαρτίου εξέπνεε το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο διευκρίνισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν άμεσα πληρωμές σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Κρεμλίνο: Δεν θα ζητήσουμε άμεσα πληρωμές σε ρούβλια

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Γερμανία – Φυσικό αέριο: Ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Ενδεικτικό της ανησυχίας στην Ευρώπη για την επάρκεια του φυσικού αερίου, είναι το γεγονός ότι η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Ρωσία σε ΕΕ: Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα, βρείτε ρούβλια