Τέταρτη μέρα ανεβαίνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς υπάρχει μικρή σαφήνεια για τους μελλοντικούς όγκους μέσω ενός μεγάλου ρωσικού αγωγού.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο αγωγός Nord Stream στέλνει αέριο στη Γερμανία με σταθερό ρυθμό 40% της χωρητικότητας του, μετά το τέλος της συντήρησης στις 21 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο 20% εάν μία τουρμπίνα, που έχει κολλήσει κατά τη μεταφορά, δεν παραληφθεί εγκαίρως για να αντικαταστήσει μία άλλη που είναι πιθανό να χρειαστεί επισκευή.

Το κρίσιμο κομμάτι του εξοπλισμού βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία, καθώς έχασε ένα πλοίο το Σάββατο για το Ελσίνκι εν μέσω καθυστερήσεων στα έγγραφα, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant. Εάν προχωρήσει η ανταλλαγή εγγράφων, η μεταφορά μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. Το εξάρτημα είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευές.

Αβέβαιη για το μελλοντικό επίπεδο των ρωσικών ροών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο ενόψει της περιόδου αιχμής της χειμερινής ζήτησης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το πόσο εξαρτώνται από τη Ρωσία.

Πάντως, ακόμη και οι περιορισμένοι όγκοι μέσω του Nord Stream βοήθησαν τη Γερμανία και την επιχείρηση κοινής ωφελείας της Uniper να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου.

Τα αποθέματα είναι πλέον στο 65,9% και ο αποθηκευτικός χώρος της χώρας είναι και πάλι σε «σωστό δρόμο», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου BNetzA. «Θα φτάσει στο επίπεδο του 75% μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Η Uniper έχει επίσης σταματήσει τις αναλήψεις αποθήκευσης, είπε .

Η Uniper, η οποία την περασμένη εβδομάδα διασώθηκε από την κυβέρνηση, χρειάστηκε να πάρει φυσικό αέριο από τις αποθήκες της στη Γερμανία όταν οι ρωσικές ροές μειώθηκαν. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσής της στη Γερμανία ξεκίνησαν εκ νέου γέμισμα το Σάββατο και είναι πλέον πλήρεις κατά 53,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ενισχύονται 1,9%, στα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα.