Οι φόβοι πως δεν θα ξαναλειτουργήσει ο αγωγός NORDSTREAM-1 που τροφοδοτεί με αέριο όλη τη Β. Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία, προκάλεσαν την σύγκληση κρίσιμης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες ανώτατη πηγή της Gazprom, τόνισε πως «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή λειτουργία μιας κρίσιμης εγκατάστασης που αποτελεί μέρος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μεγάλης τουρμπίνας από τον Καναδά» υπονοώντας πως ο αγωγός θα αργήσει να επαναλειτουργήσει ή και δεν θα τεθεί σε λειτουργία ξανά.

Από αυτή την εξέλιξη υπάρχει ένας έμμεσος κίνδυνος για τη χώρα μας που πιθανόν να γίνει άμεσος.

Εφόσον συνεχίσει να βρίσκεται εκτός λειτουργίας ο Nord Stream 1 (που προμηθεύει με Ρωσικό φυσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη μέσω Γερμανίας), αλλά θα λειτουργεί κανονικά ο Turk Stream μέσω του οποίου προμηθεύεται η χώρα μας και η Σερβία και η Ουγγαρία (χώρες φίλα προσκείμενες στον Πούτιν) Ρωσικό αέριο, θα προκληθεί χάος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Θα υπάρξει νέα έκρηξη τιμών, αλλά και σε επίπεδο επάρκειας, θα αυξηθούν δραματικά οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα μας προς τις χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη και συνεπώς θα απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

«Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά φυσικά πρέπει να διασφαλίσουμε πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας» μας λέει μάνατζερ μεγάλης ενεργειακής εταιρίας.

Στη σύσκεψη θα τονιστεί πως εφόσον λειτουργούν οι πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαΐδα -5” από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Εlpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επιπλέον ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα θα είναι διαρκώς στο 90% της δυναμικότητάς του προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο.

«Εδώ υπάρχει και μία ένσταση με το LNG, αφού απαραίτητη προϋπόθεση στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου είναι να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση» μας λέει πηγή της ΡΑΕ.

Πάντως στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί το εναλλακτικό σενάριο που υπάρχει από την αρχή της κρίσης με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Εάν γίνει αυτό, η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρχουν φουλ αποθέματα.

Θα παρουσιαστούν επίσης από τους αρμόδιους φορείς τα αποτελέσματα των stress tests, τόσο του παραγωγικού συστήματος, όσο και των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαραίτητη για την άμυνα της χώρας είναι επίσης η μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και η χρήση πετρελαίου ντίζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1700 Μεγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Παρήγορο ότι βρίσκεται ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα).

Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ, αρκεί να υπάρχει παγκόσμια διαθεσιμότητα LNG.

Στην ευρεία σύσκεψη, συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ δια των διοικήσεών τους για να εξεταστεί και επανακαταρτιστεί το σχέδιο «κόκκινου συναγερμού» στην ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και τροφοδοσία.