Στις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως δήλωσε, ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του Covid-19 θα πρέπει να καθυστερήσουν επειδή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% ή 2% του πληθυσμού.

«Να δοθούν σε χώρες στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο»

Αν τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν αυξηθούν παγκοσμίως, ισχυρότερες παραλλαγές του κορωνοϊού μπορεί να αναπτυχθούν.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν πως χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πιο ευάλωτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως πριν οι πλούσιες χώρες αρχίσουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.

Έτσι, τα εμβόλια που προορίζονται για ενισχυτικό εμβολιασμό θα πρέπει να δοθούν σε χώρες στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο Τέντρος στη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων;

«Επιπλέον υπάρχει μια συζήτηση για το αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Οι άνθρωποι με ευάλωτα ανοσοποιητικά συστήματα θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση, αν και αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, προσέθεσε.

Μάλιστα, σε άλλες δηλώσεις του, συγκρίνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την πανδημία του κορωνοϊού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν «στην κούρσα» ενάντια στον covid-19.

«Τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών»

«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Για να πετύχουμε, χρειάζεται ταχύτητα, ισχύς και επιδεξιότητα, όμως επίσης και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία», υπογράμμισε ο Τέντρος καλώντας τον κόσμο να επιδείξει τις ίδιες αρχές και για να «νικήσει την πανδημία».

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέκρινε την ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, εξηγώντας ότι η πανδημία covid-19 θα τερματιστεί αν οι οικονομίες της G20 επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

«Αντί να διανεμηθούν ευρέως, τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών», κατήγγειλε ο Τέντρος. «Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει. Είναι στο χέρι μας», υπογράμμισε.