“Χάρη στον Κάφκα κατανόησα πώς ένα μυθιστόρημα μπορεί να γραφεί κι αλλιώς”, συνήθιζε να λέει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Τον Γερμανόφωνο και εβραϊκής καταγωγής, Φραντς Κάφκα. Εκείνον τον χαρισματικό άνθρωπο που δεν ήταν συγγραφέας πλήρους απασχόλησης, αλλά πτυχιούχος νομικής που εργαζόταν σε ασφαλιστική εταιρία το πρωί και έγραφε τις βραδυνές ώρες… Το χαρισματικό άνθρωπο που πολύ σωστά έλεγε ότι “το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Δε λειτουργεί αν είναι κλειστό.
Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
`Εζησε στη σημερινή Τσεχία και όλα τα βιβλία του τα έχει γράψει στα γερμανικά. `Εφυγε από τη ζωή πολύ νέος από φυματίωση. Μετά από τότε, κέρδισε σημαντική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος και το έργο του έχει αναλυθεί εκτενώς. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα έργα του περιλαμβάνονται η νουβέλα Η Μεταμόρφωση και τα μυθιστορήματα Η Δίκη , Ο Πύργος και Αμερική.
Τα έργα του συμβόλιζαν την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου μέσω της επαναλαμβανόμενης περιγραφής ενός ασφυκτικού, γραφειοκρατικού και συχνά παράλογου περιβάλλοντος, όπου δρουν οι ήρωες του. Ο όρος καφκικό, που έχει καθιερωθεί ως ορολογία, συμπυκνώνει την ατμόσφαιρα που αποπνέει το σύνολο του έργου του και χρησιμοποιείται σήμερα για τον χαρακτηρισμό κάθε έργου τέχνης που εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά.
Μετά το θάνατό του, το έργο του έγινε αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης, κριτικής και πολλοί διακεκριμένοι λογοτέχνες προέβαλαν με θετικό τρόπο το έργο του. Ανάμεσά τους οι Γάλλοι υπαρξιστές, ο Άλντους Χάξλεϋ και ο Αλμπέρ Καμύ.
Ο πατέρας του Φραντς ήταν ένας δυναμικός άνθρωπος ο οποίος είχε μια απογοητευτική σχέση με το γιο του.
Ο Φραντς από νεαρή ηλικία έδειξε μια αποστροφή προς τους ανθρώπου και εξαιτίας αυτής της απομόνωσής του, ο πατέρας του του έκανε απαξιωτικά σχόλια για την κλίση του προς την λογοτεχνία.