Τις γεωπολιτικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη και πώς αυτές επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης ανέλυσε από το βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ στο Grand Hyatt Hotel.

Ο κ. Ολάντ αφού στάθηκε στους δεσμούς που ενώνουν την Γαλλία και την Ελλάδα αναφέρθηκε και στις αναμνήσεις που έχει από τις «δύσκολες εποχές κατά τις οποίες συνεργαστήκαμε, για να φτάσει η Ελλάδα στο σημείο να ξεφύγει από τις οικονομικές δυσκολίες», αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων.

«Αν σας επισκεπτόμουν πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, θα μιλούσαμε για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αντιμέτωπη με την ανεργία, την ενίσχυση της ευρωζώνης κτλ. Ωστόσο σήμερα οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη δεν είναι οικονομικής φύσης αλλά πολιτικής», τόνισε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα όπως o «πληθωρισμός που επιμένει», η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι προκλήσεις σήμερα είναι περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο, γεωπολιτικής φύσης. Από τη μία έχουμε και πάλι πόλεμο. Ο πόλεμος ήταν αυτός που ίδρυσε την Ευρώπη, δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου αυτή να αποτελέσει μία Ήπειρο ειρήνης που ήταν ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Τώρα όμως μας περιβάλλει ο πόλεμος.», εξήγησε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην Ουκρανία, αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα αλλά και τους πολέμους στην Αφρική που έχουν αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στην απειλή της Ρωσίας που εμφανίζεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει «την στρατιωτική της ισχύ όταν διακυβεύονται τα ρωσικά συμφέροντα», αλλά και στην απειλή του Ιράν που διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ αναφέρθηκε και στην επίπτωση που έχουν συρράξεις στην μετακίνηση των πληθυσμών «διαφορετικών πληθυσμών που έρχονται ως μετανάστες στην ήπειρο μας».

Το γεωπολιτικό σκηνικό με το οποίο είναι πια αντιμέτωπη η Ευρώπη, και από τον ρόλο της Κίνας, όπως επισήμανε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος και τους στενούς δεσμούς της ηγεσίας της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μαζί θέλουν να ανατρέψουν την παγκόσμια κατάσταση. Θέλουν ακόμα και σε θέματα δημοκρατίας να μας πείσουν ότι αυτό το μοντέλο που έχουμε δεν είναι το μόνο και για να το καταφέρουν αναζητούν στήριξη και συμμαχίες σε χώρες του νότου.», εξήγησε ο κ. Ολάντ.

«Η Κίνα δεν είναι μόνο μια εμπορική, οικονομική και τεχνολογική δύναμη. Είναι και μια στρατιωτική δύναμη. Επιχειρεί να καταλάβει νησιά και εδάφη εδώ κι εκεί ή να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες. Η Κίνα προσπαθεί να εδραιωθεί ως η πρώτη οικονομική, εμπορική, πολιτική και επιστημονική δύναμη μέχρι το 2049 παγκοσμίως. Γιατί επέλεξαν αυτό το ορόσημο; Επειδή Είναι η επέτειος της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα»

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να χτίσουν συμμαχίες με άλλες χώρες του νότου, δυνατές χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής εδράζεται στο γεγονός ότι αυτές «νιώθουν ότι το τωρινό status quo δεν είναι όπως θα έπρεπε σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες». Και τόνισε ότι για να καταφέρουν να τις βάλουν στο άρμα τους εκμεταλλεύονται ακόμα και μνήμες που έχουν από την αποικιοκρατία.

«Είναι σημαντικός παράγοντας ότι οι χώρες του Νότου θέλουν να αποκτήσουν την δική τους ισχυρή θέση στο γεωπολιτικό παιχνίδι», επισήμανε.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Και η κλιματική αλλαγή αναγκάζει την Ευρώπη όχι μόνο να θέλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης αλλά και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για να είναι στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού. Επίσης έχουμε το θέμα της ενέργειας ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τις πηγές ενέργειας για να μην έχουμε όξυνση της ενεργειακής κρίσης για να μην θέσει νέα προβλήματα στις επενδύσεις. Όλα αυτά τα θέματα της νέας τάξης πραγμάτων απαιτεί νέα δράση από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη χτίστηκε με μια προοπτική προόδου, σε μια κοινή αγορά, σ’ ένα κοινό νόμισμα. Στην τεχνολογική δυνατότητα να προωθηθεί η αλλαγή. Αυτά τα στάδια ήταν απαραίτητα αλλά πια δεν αρκούν. Τώρα η πρώτη απαίτηση από την Ευρώπη αν θελήσει να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είναι να θεσπίσει μια κοινή αμυντική πολιτική.»

Όπως εξήγησε δεν είναι αρκετό να χτίσουμε κοινό στρατό πρέπει να συντονίσουμε τους στρατούς, τα στρατηγεία τις προμήθειες. «Πρέπει να χτίσουμε ευρωπαϊκή στρατιωτική βιομηχανία.», επισήμανε και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αυτή και λόγω της ρευστής κατάστασης στις ΗΠΑ.

«Για χρόνια πιστεύαμε ότι δεν χρειαζόταν να χτίσουμε κοινή αμυνα στην Ευρώπη επειδή είχαμε την προστασία των ΗΠΑ. Αυτό δεν ισχύει πια.», τόνισε επικαλούμενος τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

«Οι αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για να κρατάνε την Ευρώπη ασφαλή. Κατανοώντας αυτό το ρίσκο πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», τόνισε.

«Στην Ευρώπη έχουμε στρατιωτική βιομηχανία αλλά είναι κατακερματισμένη. Έχουμε στρατιωτικό υλικό που είναι ανταγωνιστικό στην Ευρώπη.», επεσήμανε.

Το δεύτερο ζήτημα που ο κ. Ολάντ θεωρεί ότι πρέπει να απαντήσει γρήγορα η Ευρώπη είναι το θέμα της ένταξης, να δοθεί ξεκάθαρος ορισμός στο τι σημαίνει η ένταξη, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ξεκάθαρη διπλωματία και εμφανίζεται ελλιπής σε πολιτικό ανάστημα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει, εμπορική, τεχνολογική και οικονομική ισχύς χωρίς πολιτική ισχύ.» τόνισε και πρόσθεσε ότι ρέπει να στηρίξουμε την ηγεσία της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια για μια πιο ξεκάθαρη στάση στην άμυνα και στην διπλωματία.

Η τρίτη πρόκληση είναι να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην πράσινη μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη.

«Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση για να έχει πρόσβαση πρώτη σε πηγές εναλλακτικής ενέργειας. Οπότε θα γίνουν η πρώτη δύναμη σε αυτόν τον τομέα.», προειδοποίησε ο κ. Ολάντ που πρόσθεσε ότι η Ευρώπη εξαιτίας του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου έχει περιορισμούς σε τέτοιες επενδύσεις.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ

Αναφέρει ως βασικό περιορισμό την διαίρεση που παρατηρείται στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη είχε συνεπή στάση στην στήριξη της Ουκρανίας αλλά υπάρχει διαίρεση για γεωγραφικούς αλλά και ιδεολογικούς λόγους.», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την τάση κάποιων κομμάτων και ομάδων σε χώρες μέλη να μην θέλουν την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιθυμούν επιστροφή στα παλιά σύνορα τους. «Αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ευρώπης να πάρει τις σωστές αποφάσεις αν δεν συμφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.»

Ο δεύτερος περιορισμός είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο που τον χαρακτηρίζει μη επαρκή για να εφαρμόσει φιλόδοξη πολιτική για το περιβάλλον και την κοινή άμυνα.

Το τρίτο εμπόδιο είναι ότι η Ευρώπη έχει επαρκές απόθεμα οικονομιών που δεν κινητοποιούνται σωστά για να γίνουν χρηματοδοτήσεις. Γι αυτό έχουμε πρόβλημα στην αγορά κεφαλαίων της Ευρώπης και «δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια για τις ιδιωτικές επενδύσεις.»

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε και το πρόβλημα που ενέχει για τη λειτουργία της Ευρώπης από τη δυνατότητα των χωρών να μπλοκάρουν διάφορες αποφάσεις που το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο κίνδυνο με τον οποίο είμαστε αντιμέτωποι τώρα».

«Χώρες που δεν συμφωνούν με τους παραπάνω στόχους μπορούν να τους μπλοκάρουν. Για να μπορέσουμε να κινηθούμε προς την πρόοδο αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση με την κοινή αμυντική πολιτική διαφορετικά.», προειδοποίησε.

Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία να ενισχυθεί η πολιτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή που παρακολουθούμε την αναβίωση των εθνικιστικών κομμάτων.

«Η πολιτική θα καθορίσει την πρόοδο της ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει από την Αθήνα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: