Η έκθεση με τίτλο Fragility (ευθραυστότης) γίνεται μετά από πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής προς τον καλλιτέχνη.
Ο τίτλος έχει σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της ύπαρξης μέσα στο οικοσύστημα, στον αστικό χώρο, αλλά και σ’ αυτό τούτο το συνειδητό και υποσυνείδητο. Πράγματι η τήρηση της ισορροπίας σ’ ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει, απαιτεί προσπάθεια για λύση αινιγμάτων. Αινιγμάτων που άλλοτε αναφέρονται στο δράμα και άλλοτε στην κωμωδία της ζωής γιατί η ζωή πράγματι είναι ένα εκκρεμές που παλινδρομεί μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Άλλωστε την ζωή αξιόπιστα περιέγραψαν και ο Αισχύλος και ο Αριστοφάνης.
Η εικαστική γραφή του Κώστα Σπυρόπουλου, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μορφές σε διαφορετικά περιβάλλοντα με σκοπό να βοηθήσει τον επισκέπτη – παρατηρητή να κατανοήσει κώδικες και έτσι να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα ικανοποιητικά. Η γραφή αυτή χαρακτηρίζει το προσωπικό του ύφος που είναι τόσο γνώριμο στην Ελλάδα, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο της Τέχνης. Παραπλήσιο ύφος μπορούμε να διακρίνουμε και σε άλλους σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους όπως ο Γιάννης Γαϊτης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Φαίδων Πατρικαλάκης, ο Βασίλης Σπεράντζας.
Η τέχνη δεν μπορεί να κάνει επανάσταση και δυναμικές ανατροπές, αλλά τις προετοιμάζει
Η ζωγραφική του είναι πρωτότυπη και άκρως διεισδυτική εναρμονίζοντας γνώριμα εικαστικά στοιχεία παραδοσιακής ζωγραφικής με νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. Έτσι στην έκθεση θα δούμε πίνακες ζωγραφικής πάνω σε καμβά, αλλά και «επανάληψη» της εικόνας με καινούρια μέσα, όπως ο φωτισμός «νέον» που δημιουργεί πρωτότυπες εγκαταστάσεις.
Η δουλειά του ζωγράφου θέλει να είναι αισιόδοξη υπερβαίνοντας την καθημερινή ρηχότητα, αλλά και τα ουσιαστικά προβλήματα των κοινωνιών και των κρατών. Ο πόλεμος της Ευρώπης, ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα μεγάλο αίνιγμα που ζητά επειγόντως λύση. Ένα αίνιγμα, η μη λύση του οποίου, μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο. Η τέχνη δεν μπορεί να κάνει επανάσταση και δυναμικές ανατροπές, αλλά τις προετοιμάζει. Μια σημαντική ανατροπή είναι η υπερίσχυση της ειρήνης.
Στην έκθεση βλέπουμε πολλά περισσότερα σύμβολα. Σύμβολα για μια πραγματικότητα άλλη, μια ειρηνική συνύπαρξη που θα υπερβαίνει τον δραματικό τρόπο εξασφάλισης των ενεργειακών αναγκών.
Η ελεύθερη μορφοποιημένη αφαίρεση του ζωγράφου προδιαγράφει έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο που απαιτεί συγκροτημένη προσπάθεια που αποτελεί απόρροια μιας ανάγκης. Ανάγκης συνύπαρξης, ανατροπής, μετάθεσης, αναδιαμόρφωσης, ιδεών. Μιας ανάγκης που υπηρετείται από μεγάλη, αλλά εύθραυστη (fragile) προσπάθεια.
Από το μοιραίο, στο πεπρωμένο : Η ελευθερία των επιλογών μας, για να κατακτήσουμε όχι τον κόσμο, αλλά τον εαυτόν μας. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιταλίδα Ιστορικός της Τέχνης Martina Scavone.
Περισσότερες πληροφορίεs www.kostas-spiropoulos.com