Η ανεξέλεγκτη εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη της «φούσκας» των κρυπτονομισμάτων προ διετίας, προειδοποίησε ο καθηγητής οικονομικών και νομπελίστας Πολ Ρόμερ.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπερβολική εμπιστοσύνη για τη μελλοντική πορεία της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ρόμερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου της UBS για τις ασιατικές επενδύσεις.

«Όταν οι επενδυτές έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη σε τέτοια θέματα, νομίζω ότι κινδυνεύουν να κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος», προσέθεσε.

Η OpenAI πυροδότησε ένα κύμα ενθουσιασμού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη με το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT στα τέλη του 2022, το οποίο οδήγησε σε τεράστιες επενδύσεις σε υπολογιστική ισχύ και δυνατότητες cloud computing από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft Corp. και η Alibaba Group Holding Ltd. 

Αυτό μετέτρεψε την Nvidia Corp. σε εταιρεία με αξιολόγηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τα τσιπ της είναι πιο αποτελεσματικά στον χειρισμό της εκπαίδευσης των μοντέλων στα οποία βασίζεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Πάραυτα, ο Ρόμερ προειδοποίησε ότι είναι επικίνδυνο να αναμένουμε ότι ο σημερινός ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.

«Έχουμε επωφεληθεί από την ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και την απορρόφηση πολλών δεδομένων», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η ανάπτυξη της υπολογιστικής ικανότητας είναι αρκετά εύκολη. Είναι απλά περισσότερες μηχανές, περισσότερα τσιπ. Αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι δεν θα έχουμε αρκετά δεδομένα», σημείωσε.

Το βασικότερο παράδειγμα για τον Ρόμερ είναι αυτό των αυτόνομων οχημάτων. Εταιρείες όπως η Tesla Inc. υπόσχονται εδώ και χρόνια πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα, αλλά τα συστήματα αυτοματισμού τους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από ζητήματα αξιοπιστίας και ακραία σενάρια που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

Σε δύο χρόνια, οι άνθρωποι πιθανότατα θα μελετούν την παρούσα κατάσταση και θα λένε ότι «ήταν πραγματικά μια φούσκα, υπερεκτιμήσαμε το πού κατευθυνόταν», κατέληξε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Διαβάστε ακόμη