Τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις Αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», δήλωσε πως «θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα», αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Γιάννης Αρτοποιός: «Αναζητούμε δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό»

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές σε εξέλιξη. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα υπάρχουν περιπολίες της Αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε, η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το προφίλ των εμπρηστών και των πυρομανών

Πώς σκέφτονται οι εμπρηστές και οι πυρομανείς; Ποιες είναι οι σκέψεις εκείνες που τους ωθούν σε τέτοιες πράξεις; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, η επιστημονική έρευνα συνοψίζει τους ψυχικούς παράγοντες σε δύο ομάδες. Σε μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμών τότε γίνεται λόγος για πυρομανείς, οι οποίοι «με έναν καταναγκαστικό τρόπο και παρορμητικότητα βάζουν φωτιές».

«Είναι άτομα εξόχως αντικοινωνικά, εγκληματικές φυσιογνωμίες δηλαδή, που θέλουν να εκδικηθούν το σύστημα και την τοπική κοινωνία, γιατί νιώθουν αδικημένοι», είπε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ωστόσο, όταν τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα, τότε πρόκειται για εμπρηστές, με τον ψυχίατρο να κάνει λόγο για «εξτρεμιστικές ή και τρομοκρατικές ενέργειες».

«Πρόκειται για άτομα που συνασπίζονται κάτω από μία ακραία ιδεολογία και μέσω του φόβου προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και να προσελκύσουν τον πληθυσμό που νιώθει αδικημένο από την κυβέρνηση, το σύστημα ή τη ζωή του».

Τέλος, υπάρχει και το φαινόμενο του μιμητισμού, δηλαδή συμπεριφορές αντιγραφής πυρκαγιών που έχουν προκληθεί στο παρελθόν σε άλλα μέρη. Η έρευνα δείχνει πως το άτομο που προχωρά σε μία τέτοια πράξη συνήθως αισθάνεται πως αποκτά προσωπική δύναμη βλέποντας την έκταση που παίρνουν οι πυρκαγιές στην κοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ.

Διαβάστε ακόμη: