«Δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο», ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι στο δάσος του Σέιχ Σου και λαχτάρισε όλη τη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα «βρίσκεται σε ύφεση».
Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πάντως στο σημείο, όπου επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 22 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ πετούν και τρία αεροσκάφη, τύπου καναντέρ. Στο σημείο παραμένουν εθελοντές και άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προληπτική η εκκένωση που έγινε
«Επειδή η φωτιά ξέσπασε γύρω στη μία το μεσημέρι, ήδη οι περισσότεροι πελάτες μας είχαν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ξενοδοχείου «Φιλίππειο», Λαμπρινή Κελεσίδου, προσθέτοντας ότι η εκκένωση της μονάδας έγινε στις 14.00 και «εκείνη την ώρα κατειλημμένο ήταν μόνο ένα δωμάτιο, ενώ στο ξενοδοχείο βρίσκονταν και 12 άτομα προσωπικό».
Όπως διευκρίνισε, «σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτικής προστασίας και των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία και πυροσβεστική), φροντίσαμε με τη βοήθειά τους να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους και βασικά για την προστασία των πελατών μας που δεν είχαν προλάβει να κάνει αποχωρήσουν, και των εργαζομένων μας».
Διαβεβαίωσε ότι τόσο το ίδιο το ξενοδοχείο, όσο και ο γύρω χώρος του δεν «απειλήθηκαν» από τη φωτιά και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε αναμονή για να επιστρέψουμε στη μονάδα». Προσέθεσε ότι αργότερα, το βράδυ, στο ξενοδοχείο αναμένονται περί τα 100 άτομα να αφιχθούν. Επιπλέον, πριν από λίγα λεπτά η Τροχαία Θεσσαλονίκης έδωσε στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της Περιφερειακής Οδού που είχαν κλείσει λόγω της πυρκαγιάς.
«Ήμαστε τυχεροί που δεν είχαμε ανέμους»
«Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν, αυτό για το οποίο είχαμε αγωνία συνέβη σήμερα… Ήμαστε τυχεροί που δεν είχαμε ανέμους, που πολύ γρήγορα ήρθαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κοντά στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά.
«Πραγματικά καταλάβαμε», προσέθεσε, «πόσο κοντά είναι αυτός ο κίνδυνος. Αυτός ο σημαντικός πνεύμονας το Σέιχ Σου, πως μπορεί να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη σε αυτήν την κατάσταση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Πολιτική Προστασία, η Καθαριότητα βρέθηκαν εδώ από την πρώτη στιγμή. Εδώ πέρα είναι όλη η Θεσσαλονίκη και αγωνιά για το μέλλον του δάσους».