Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στον Έβρο, ενώ ήδη διανύουμε το δέκατο 24ωρο.

Tο απόγευμα της Κυριακής (27/8) εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά.

Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές.

Μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Φωτιά στον Έβρο: Επίσκεψη από κυβερνητικό κλιμάκιο

Τις πληγείσες περιοχές στον Έβρο επισκέπτεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο.

Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Από σήμερα επίσης, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Φωτιά στον Έβρο: Ανησυχία για το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο.

Όπως είπε, έχει στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και πρόσθεσε ότι στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Φωτιά στον Έβρο: Πώς γιγαντώθηκε η πυρκαγιά στη Δαδιά

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος.

Κάνοντας λόγο για γενικευμένη καλή εικόνα που παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου ο κ. Αρτοποιός δεν παρέλειψε να πει ότι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή είναι ότι χειρότερο και μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεσή της.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι η Λευκίμμη δεν κινδυνεύει.

Διαβάστε ακόμη: