Αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου 2022 η δίκη για την πρώτη ομαδική αγωγή πυρόπληκτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής και των Δήμων που είναι υπόλογοι στα Διοικητικά Δικαστήρια,

Συγκεκριμένα, η αναβολή δόθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο η Πυροσβεστική και οι δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης δηλώνοντας μέσω των νομικών τους εκπροσώπων πως δεν είναι έτοιμοι.

Σημειώνεται ότι η αγωγή των 27 είναι η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν με αιτήματα αποζημιώσεων για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους η τραυματίστηκαν από τη λαίλαπα της φωτιάς που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών και τεράστιες καταστροφές. Με την αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες σε φορείς του δημοσίου για σειρά παραλείψεων η εγκληματικών αμελειών, ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που ζητείται με την πρώτη αγωγή, ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ.

Οργή για την αναβολή

Η αναβολή της δίκης προκάλεσε την αντίδραση των προσφευγόντων, καθώς 4 χρόνια μετά, το ελληνικό δημόσιο δεν είναι έτοιμο να παραστεί στη δίκη.

Όπως δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος: «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση», σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».