Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα της Αττικής δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι», είπε.

Στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το πυκνό άκαυστο δάσος να εμποδίζουν το έργο των 670 πυροσβεστών που επιχειρούν.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες».

Λίγο μετά τις 1 το μεσυημέρι οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη σε τρία σημεία: Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες, στο Γραμματικό προς Μαραθωνα, στην Πεντέλη από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Νέα Μάκρη χωρίς δυστυχώς, να λείπουν και οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στον «δρόμο» που διένυσε από τον Βαρνάβα.

Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) με τους ανέμους να παραμένουν και σήμερα στα 7 μποφόρ μέχρι τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται τα φυτώρια του Μαραθώνα, στα 150 μέτρα από τα σπίτια οι φλόγες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική, φτάνοντας και καίγοντας τα φυτώρια του Μαραθώνα.

Οι φλόγες φτάνουν σε ύψος 20 μέτρων αφού ενισχύονται από τους δυνατούς ανέμους. Η πυρκαγιά μάλιστα, έχει φτάσει στα 150 μέτρα από τα σπίτια του Μαραθώνα, με τους κατοίκους να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες και να καταβρέχουν έξω από τα σπίτια τους ενώ άλλοι είναι με κλαδιά στα χέρια.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Την προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» διέταξε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις φλόγες.

Στον χώρο οδηγούνται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να γίνει η μεταφορά των ασθενών. Συνολικά 37 ασθενείς αναμένεται να μεταφερθούν στο Παμμακάριστος στα Ανω Πατήσια και στο Σπηλιοπούλειο, στη Νέα Ιωνία.

Οι 37 ασθενείς του νοσοκομείου μεταφέρονται σε Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο.

Φωτιά στην Αττική: Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων χρηστών

Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων χρηστών θα έχουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό.

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές

Αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης υπάρχουν αυτήν την ώρα στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο.

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή έναρξης της χθεσινής φωτιάς, ενώ περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης για την όσο ταχύτερα δυνατή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών, ενώ αναλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από  όλη την Ελλάδα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να συνδράμουν εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι

Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη.

Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ

 Καλλιτεχνούπολη

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Τα μηνύματα από το 112

Στις 13:10 υπήρξε μήνυμα από το 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να μετακινηθούν προς Χαλάνδρι.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στην περιχή Σουφάνι Μαραθώνος προς Νέα Μάκρη.

Στις 10:00 το 122 σήμανε και για την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης για απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στις 09:45 ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Νταού Πεντέλης, καλώντας σε απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στις 09:25 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την περιοχή Ντράφη Διώνη και Δασαμάρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

Βίντεο από το Γραμματικό

Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Παράλληλα αστυνομικοί πήραν τη μάνικα στα χέρια για να σβήσουν μικροεστίες που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δραματική εξέλιξη.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη

  • 1)ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
  • 2)ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
  • 3)ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
  • 4)EΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
  • 5)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • 6)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 7)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
  • 8)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 9)ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
  • 10)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • 11)ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • 12)ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 13)ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 14)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
  • 15)ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  • 16)ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  • 17)EΛ. BENIZEΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 18)Λ. XP. AΔAMOΠOYΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 19)Λ. ΔIONYΣOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 20)ΞENIAΣ KAI AΓ. ΠANTEΛEHMONOΣ
  • 21)Λ. ΔIONYΣOY YΨOΣ ΓHΠEΔOY ΔIONYΣOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΔIONYΣO (METAΦOPA AΠO Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ)
  • 22)MIAOYΛH KAI KOΛOKOTPΩNH
  • 23)ΣOYΛIOY KAI ΔHMOKPATIAΣ
  • 24)ΣOYΛIOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 25)Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ΔHMOKPATIAΣ.