Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φωτιά που καίει περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής από το μεσημέρι της Κυριακής με τους ανέμους να παραμένουν ισχυροί και να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η φωτιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης.

Έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό Όρος, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Φωτιά στην Αττική: «Βροχή» τα μηνύματα από το 112

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Βαθρακογιάννης, στάλθηκε στις 04:52 από το 112 μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Στις 05:45 ενημερώθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας να είναι σε ετοιμότητα.

Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων.

Με το πρώτο φως απογειώθηκαν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Φωτιά στην Αττική: Ισχυροί άνεμοι όλη τη νύχτα

Ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε.

Βασίλης Κικίλιας: «Μεγάλος εχθρός οι άνεμοι»

Για μία εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά, έκανε λόγο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωσή του για το πύρινο μέτωπο τονίζοντας ότι «παλεύουμε πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες».

Όπως είπε, δίνεται σκληρή μάχη σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν ισχυροί.

«Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς. Οι πρώτες επίγειες έφτασαν στα 7 λεπτά (…). Δυστυχώς, η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική σερ κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία», κατέληξε.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα 

Οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών της Αττικής ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας με έντονη τη μυρωδιά του καμένου λόγω της φωτιάς που εξελίσσεται στη βορειοανατολική Αττική.

Οι καπνοί που έχουν σκεπάσει από χθες το απόγευμα αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου έχουν επηρεάσει την ποιότητα του αέρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας Prometheus η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή εξ αιτίας των καπνών της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στου Βαρνάβα.

Δείτε τις ενδείξεις που προέρχονται από τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης σε Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.


Το μέτωπο της φωτιάς μέσα από αεροπλάνο το βράδυ της Κυριακής

Την έκταση του μετώπου αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο φωτογραφίες που τράβηξαν επιβάτες αεροπλάνων που έφταναν στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε ακόμη: