Όλες οι υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να σβήσουν την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αχαΐα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε σε έκτακτη ενημέρωση ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μετέβη στην περιοχή όπου δοκιμάζεται από τη μεγάλη πυρκαγιά και δίνεται μάχη από έδαφος και αέρα προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι στη «μάχη» παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

Μάλιστα, τόνισε πως η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκεται ειδικό κλιμάκιο για τους εμπρησμούς προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «θα είμαστε εδώ το επόμενο εδώ το επόμενο 24ωρο» αλλά και τις επόμενες ημέρες «που θα εξελίσσεται το φαινόμενο».

Στο σημείο της πυρκαγιάς έφθασε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.

Δύο φορές έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Κλειστή η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα, για όσα οχήματα κατευθύνονται προς Αθήνα, λόγω της πυρκαγιάς στη Ζήρια Αχαΐας. 

Οι οδηγοί που κινούνται προς Αθήνα, παρακαλούνται να χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου-Ιτέας.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, από τις 15:00 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, από Δρέπανο έως Λόγγο Αχαϊας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου από Δρέπανο έως Σελιανίτικα Αχαϊας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει το ρωσικό Beriev-200. Παράλληλα συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων.

Κάηκαν σπίτια

Ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανάφερε ότι «έχουμε πληροφορίες για 20 καμμένα σπίτια».

Νωρίτερα το patrastimes.gr μετέδιδε ότι κάηκαν τέσσερα σπίτια ενώ  κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση  για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά.

Επίσης στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση λουόμενων  που βρίσκονταν στην παραλία και σε beach bar  της περιοχής προκειμένου να φύγουν από εκεί με ασφάλεια.

Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή.  Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση την ώρα που οι φλόγες έχουν πλησιάσει στο ύψος της εκκλησίας του χωριού. Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο είχε περάσει και από το Λαμπίρι.

Απομακρύνθηκαν 110 παιδιά από κατασκήνωση

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια.

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει το ρωσικό Beriev-200. Παράλληλα συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων.