Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα (21/08) στη Ροδόπη, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Το ένα μετά το άλλο στέλνονται τα προειδοποιητικά μηνύματα του «112» στους κατοίκους οικισμών της Ροδόπης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους οικισμούς  Γρατίνη, Στυλάριο, Σιδηράδες και Ομηρικό, όπου τους ενημερώνει για να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν ανάγκη εκκένωσης εξαιτίας της πυρκαγιάς. Λίγη ώρα αργότερα, αντίστοιχη ειδοποίηση έλαβαν πολίτες στις περιοχές Πετρωτά, Μαρώνεια, Άγιο Χαράλαμπο και Ασκητές, καθώς και Νέα και Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δύο μέτωπα, σε δασικές εκτάσεις στην Άνω Δροσίνη και βόρεια του Μίσχου. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση βόρεια της Γρατινής, πλησιάζουν ξανά τα χωριά οι φλόγες.

Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τον οικισμό της Γρατινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, 5 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης, βρίσκονται στο χώρο του γηπέδου, σε περίπτωση εκκένωσης.

Εξήντα υλοτόμοι διαμορφώνουν αντιπυρικές ζώνες στους πρόποδες του Παπικίου με μέριμνα ΠΕ Ροδόπης και Δασαρχείου σε μια προσπάθεια  να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Αποκαρδιωτική η εικόνα σε Σώστη και Πολύανθο, όπου αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σημειώνεται ότι επιχειρούν 30 πυροσβέστες και 12 άτομα σε πεζοπόρα, με 15 πυροσβεστικά οχήματα, χωρισμένα στα δύο μέτωπα της Ροδόπης, ενώ δεν υπάρχουν πτητικά μέσα για ρίψεις νερού από αέρος. Όπως πληροφορεί το xronos.gr, υπήρχε ένα  Canadair που έκανε ρίψεις στο Παπίκιο Όρος από τις 06:00 π.μ. το οποίο ωστόσο αποχώρησε στις 09:00 π.μ.

Πυρόπληκτοι από τους Δήμους Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης φιλοξενούνται στην Κομοτηνή, από Δήμο, ΠΕ Ροδόπης και ιδιώτες. Επιπλέον, ανοίγει και το Μέγαρο Μουσικής, για να υποδεχτεί πυρόπληκτους κατοίκους της Θράκης.

Κλειστή η Εγνατία Οδός Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης στο ύψος των διοδίων της Μέστης. Διακοπή δρομολογίων έχει διαταχθεί προς και από Αλεξανδρούπολη. Ενημερώνεται το επιβατικό κοινό πως, λόγω των πυρκαγιών, και κλεισίματος οδών, διακόπτονται μέχρι νεοτέρας, τα δρομολόγια προς και από Αλεξανδρούπολη.

Καλύτερη η εικόνα στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, όπως είπε για τη φωτιά στη Ροδόπη, τα μέτωπα σε Μίσχο και Ίασμο είναι καλύτερα. «Σήμερα είναι κάπως πιο αισιόδοξα τα πράγματα, υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος των πυρκαγιών, παρά τους ισχυρούς ανέμους που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η χθεσινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, αφού κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί».

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση κατάσβεσης εκτίμησε ότι «τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν πλέον περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, αφού τα πύρινα μέτωπα έχουν ανέβει προς το βουνό» και πρόσθεσε ότι επί ποδός βρίσκονται «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου 24 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος, συνδράμουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν από το «112» μηνύματα για εκκένωση στους κατοίκους έξι περιοχών, και συγκεκριμένα σε Μίσχο, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστη και Πολύανθο.

Σώθηκε ο Ίασμος μετά από ολονύχτια μάχη

Πολύ σημαντική η συνδρομή των κατοίκων που έφτιαξαν πρόχειρες αντιπυρικές ζώνες στον Κομψάτο.

Στο σημείο της παλιάς γέφυρας δόθηκε ολονύχτια μάχη, από πυροσβεστική, πολιτική προστασία και πολλούς δεκάδες κατοίκους του Ιάσμου που έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους, με αλυσοπρίονα, τρακτέρ κι αγροτικά μηχανήματα, προκειμένου να κόψουν δέντρα και να σχηματίσουν πρόχειρες αντιπυρικές ζώνες για να σώσουν το χωριό τους.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο καίει μεγάλες εκτάσεις προς Παπίκιο Όρος, με κατεύθυνση προς ορεινά, αλλά όχι προς την κωμόπολη. Οι κάτοικοι ωστόσο ανησυχούν, γιατί και σήμερα τα πτητικά κι επίγεια μέσα που επιχειρούν δεν είναι ικανά σε αριθμό για να σβήσουν τις φλόγες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές στη Ροδόπη

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Σώστου, του Δήμου Ιάσμου της ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες έως και 21 Φεβρουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής

Διαβάστε ακόμη: