Σοκαρισμένοι αλλά ευτυχείς δηλώνουν Γερμανοί τουρίστες που γλίτωσαν από τη φωτιά στη Ρόδου και επαναπατρίστηκαν με ειδικές πτήσεις των ταξιδιωτικών κολοσσών.

Οι γερμανικοί τουρ οπερέιτορ επικεντρώνονται τα τελευταία 24ωρα στην επιστροφή των τουριστών στην Γερμανία, όπως μεταδίδει η DW.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Γραφείων DRV ανακοίνωσε τη Δευτέρα: «Οι τουρ οπερέιτορ ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρώσουν όπως όλα δείχνουν την Τετάρτη πολυάριθμες ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των τουριστών. Κάποιοι τουρίστες επιστρέφουν ακόμα και με τακτικές πτήσεις, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Αθήνα ή στην Τουρκία για να επιστρέφουν στην Γερμανία από εκεί».

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουρ οπερέιτορ TUI ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έξι επιπλέον ειδικές πτήσεις για την επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις προσπάθειες για την ταχεία αναχώρηση των Γερμανών τουριστών συμβάλλει τόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η ομοσπονδιακή αστυνομία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ώρα που από το αεροδρόμιο του Ανοβέρου αναχωρούν γερμανοί τουρίστες για το βόρειο τμήμα της Ρόδου με έκδηλη ανησυχία, αλλά και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, προσγειώνονται πτήσεις με παραθεριστές που εγκατέλειψαν από τη μια στιγμή στην άλλη το νότιο τμήμα του νησιού.

Φωτιά στη Ρόδο: «Κόλαση επί γης»

Σε ρεπορτάζ της Βόρειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR Γερμανοί τουρίστες μίλησαν μόλις αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος για «κόλαση επί γης»: «Ήρθαν και μας πήραν από την πισίνα. Για αυτό δεν φοράμε κανονικά ρούχα», λέει ο Ντάμιαν Φόγκελ. H γυναίκα του, Σιμόνε, συμπληρώνει: «Δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε διαβατήρια, έπρεπε να τα αφήσουμε όλα στο ξενοδοχείο».

Η Ντανιέλα Σουλτς λέει: «Βλέπαμε τεράστια σύννεφα καπνού. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Φοβόμασταν ότι δεν θα μπορούμε να πάρουμε ανάσα».

Ένας άλλος Γερμανός, ο Κρίστιαν Λίντστετ δηλώνει: «Ήταν πολύ δύσκολα. Δεν κοιμηθήκαμε σχεδόν καθόλου. Μας μετέφεραν σε ένα σχολείο. Τους παραδέχομαι όμως τους Έλληνες, μας στήριξαν, μας εφοδίασαν με νερό, φαγητό, τα πάντα».

Τουρίστες πάντως δεν κινδυνεύουν, αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων, διότι μεταφέρθηκαν ήδη από το Σάββατο σε ασφαλή σημεία στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 9.500 άνθρωποι εξακολουθούσαν να φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σχολεία ή σε σπίτια Ροδιτών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, πλοία με τα πόδια σε ασφαλή σημεία.

Μόνο ο τουρ οπερέιτορ TUI είχε στη Ρόδο περίπου 39.000 τουρίστες, με τους 7.800 να επηρεάζονται άμεσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού.

Διαβάστε ακόμη: