Φωτιά στη Ρόδο. Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, καθώς όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και υπάρχει αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο, με τις ζημιές ωστόσο που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει για τη φωτιά στη Ρόδο

«Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

Φωτιά στη Ρόδο

Σταδιακή αποκατάσταση ηλεκτροδότησης και υδροδότησης

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του νησιού είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο προχωρά σταδιακά η αποκατάσταση των βλαβών.

Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

Με ανακοίνωση της η ΔΕΔΔΗΕ, κάνει γνωστό οτι ξεκίνησε η σταδιακή επαναηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου, και όλο το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την πολιτική προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης, επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε νωρίτερα στο νησί, οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

«Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.”

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΡ

Πάνω από 3.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αχαΐα

Εν τω μεταξύ, οι καμένες περιοχές στην Αχαΐα ξεπερνούν σε έκταση τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που «είδε» το μεσημέρι της Κυριακής τις καμένες περιοχές και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πάντως, σύμφωνα με το meteo, επειδή η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, αυτός ο αριθμός τελικά αναμένεται να αυξηθεί.