Ο αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders ζήτησε να φορολογηθούν τα ρομπότ για την ανάληψη ανθρώπινων θέσεων εργασίας στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Είναι εντάξει να είσαι τρελός για τον καπιταλισμό».

Ο μακροβιότερος ανεξάρτητος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός «φόρου ρομπότ» για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αυτοματοποίησης στους εργαζόμενους, σύμφωνα με το βιβλίο που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

«Αν οι εργαζόμενοι πρόκειται να αντικατασταθούν από ρομπότ, όπως θα συμβεί σε πολλές βιομηχανίες, θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές», γράφει ο Sanders στο βιβλίο.

Αυτό γίνεται “για να διασφαλιστεί ότι η αλλαγή δεν γίνεται απλώς μια δικαιολογία για κερδοσκοπία από τις πολυεθνικές εταιρείες“.

Ο Sanders εκπροσωπεί το Βερμόντ ως ανώτερος γερουσιαστής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια θέση που κατέχει από το 2007 και είναι διάσημος για την αντικαπιταλιστική του στάση.

Ο φόρος, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ληφθεί υπόψη πώς η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που θα αντικατασταθούν από ρομπότ.

Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι ο μετασχηματισμός δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως πρόσχημα για κερδοσκοπία, υποστηρίζει ο γερουσιαστής.

Ενώ η έννοια του φόρου ρομπότ έχει κερδίσει υποστήριξη, άλλοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Robert Seamans για την Brookings, ο φόρος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τη συνολική οικονομία.

Αυτοί οι φόροι «μπορεί να είναι καλοπροαίρετοι», αλλά είναι «μια λανθασμένη ιδέα που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους και τελικά την οικονομία», σημειώνει ο Seamans.

Διαβάστε περισσότερα