Αλλάζει ο τρόπος διενέργειας και πληρωμών στη φορολοταρία,  σύμφωνα με τροποποιημένη απόφαση της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.

Πλέον, αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχους θα είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ και όχι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η  πληρωμή του χρηματικού επάθλου στη φορολοταρία θα διενεργείται μέσω Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών με συγκεκριμένα βήματα.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ για τη φορολοταρία

Αναλυτικά, πρόκειται για την τροποποίηση της Α.1098/2021 υπό στοιχεία ΠΟΛ 1161/2017 (Β’ 3657/17.10.2017) περί Προγράμματος δημοσίων κληρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην οποία επισημαίνονται τα εξής: Τροποποιείται το άρθρο 7 (Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου) της ίδιας ΠΟΛ, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 7: Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου

  1.  Η Δ.Α.Φ.Ε. ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχους φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
  2. Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείται μέσω Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών και ειδικότερα:
    Η Δ.Α.Φ.Ε., κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων που διαθέτει λόγω αρμοδιότητας της, πριν από κάθε πληρωμή δημιουργεί:
    α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία της κλήρωσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.), τον αριθμό λογαριασμού πληρωμών σε μορφή ΙΒΑΝ, τον αντίστοιχο Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών στον οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επάθλου.
    Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
    β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή οργανισμό πληρωμής, το συνολικό ποσό του επάθλου και το πλήθος των δικαιούχων.
  3. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.), στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της οποίας διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου No 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων – Πληρωμών» και την πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου με ΙΒΑΝ GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698 με ονομασία «Πληρωμές ΕΔ με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με το συνολικό ποσό προς τους δικαιούχους και με το ποσό που αφορά το συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ Α.Ε.) σύμφωνα με την 109/12-03-2019 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζας της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους. Ύστερα από την έγκριση της Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής χρεώνεται ο λογαριασμός με ΙΒΑΝ GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698 προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές προς τους λογαριασμούς πληρωμών των τελικών δικαιούχων. Τυχόν υπόλοιπα στο λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, μεταφέρονται με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Διεύθυνση Λογαριασμών & Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε πίστωση του λογαριασμού με ΙΒΑΝ GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211 και λογιστικοποιούνται ως έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.), στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού & Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε..
  4. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του ΕΔ με ΙΒΑΝ: GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ Α.Ε. και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ Α.Ε. ενημερώνει τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.), προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.
  5. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επάθλου πιστώσεις εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό της Α.Α.Δ.Ε. ειδικό φορέα 1023-8010000000 και ΑΛΕ 2310989007 «Δαπάνη Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων ( άρθρο 70 του ν.446/2016)».
    β. Για την πληρωμή του επάθλου η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
  6. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Δ.Ο.Δ. της Γ.Δ.Ο.Υ. Α.Α.Δ.Ε
  7. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
    α)Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος.
    β)Συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
    γ)Αντίγραφα των ειδικών εντολών προς την Τράπεζα της Ελλάδος και των αντιγράφων κίνησης (extrait) της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200.
  8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και οι λοιποί Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
  9. Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.