Επισήμως, έχουν μείνει 15 εργάσιμες για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι «κοινός τόπος» στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην προγραμματισμένη ημερομηνία που είναι η 30η Ιουνίου.
Παρά το γεγονός ότι φέτος η διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίς, οι φορολογούμενοι δείχνουν έντονη απροθυμία στο να προσέλθουν στους λογιστές και να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 2,26 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται περί τα 4,2 εκατομμύρια.
Μάλιστα, οι δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι οι «εύκολες».
Πάνω από το 55% όσον έχουν σπεύσει, έχουν παραλάβει μηδενικό εκκαθαριστικό και μόνο στους 3 στους 10 καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.
Φορολογικές δηλώσεις: To σχέδιο για παράταση σε δύο δόσεις μέχρι τέλος Ιουλίου
Δεδομένου ότι είναι από τώρα δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν τέσσερα εκατομμύρια δηλώσεις (και πλέον) μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, οι αποφάσεις για την επέκταση γράφονται ήδη. Από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, πρόθεση είναι φέτος το υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί πιο «σφιχτά» σε σχέση με πέρυσι καθώς το 2022 δεν έχει (μέχρι τώρα) τα προβλήματα του 2021 με την πανδημία.
Έτσι, εξετάζεται το εξής σχέδιο:
1. Αρχικά να ανακοινωθεί παράταση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου δηλαδή για δύο εβδομάδες. Ο στόχος είναι να «πιεστούν» οι φορολογούμενοι και να σπεύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις.
2. Σε δεύτερη φάση η παράταση θα επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση δηλαδή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα ώστε να τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος δηλαδή οι 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Μάιο του 2022.
Ο στόχος είναι φέτος να μην υπάρξει παράταση και μέσα στον Αύγουστο κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία των λογιστικών γραφείων.
Το θέμα είναι κατά πόσο θα «πειστούν» οι φορολογούμενοι να εγκαταλείψουν τη στάση αδράνειας που ούτως ή άλλως είχαν και η οποία όμως επιδεινώθηκε μέσα στην πανδημία.