Σε τέσσερις ξεχωριστούς κλάδους της λίστας «30 Under 30» του περιοδικού Forbes κατάφεραν να διακριθούν δύο Έλληνες, μία Ελληνίδα και μία Κύπρια.
Με την επίμονη δουλειά τους, τη διορατικότητα και την καινοτομία τους κατάφεραν να διακριθούν στους τομείς που αγαπούν και το αμερικανικό περιοδικό τούς αντάμειψε κατατάσσοντάς τους στην περίφημη λίστα του για τους επιδραστικότερους ανθρώπους της χρονιάς με ηλικία κάτω των 30 ετών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Σταύρο Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Άνθη και Μαρίνα Ραφαήλ-Βογιατζάκη καθώς και για την Κύπρια Ξένια Μισκουρίδου, οι οποίοι έχουν ήδη θέσει τις βάσεις για να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο στερέωμα.
Η Ελληνίδα πίσω από το brand Marina Raphael
Στην κατηγορία τέχνες & πολιτισμός διακρίθηκε η Ελληνίδα Μαρίνα Ραφαήλ-Βογιατζάκη, η οποία βρίσκεται πίσω από τις χειροποίητες τσάντες Marina Raphael.
«Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο King’s College του Λονδίνου αποφάσισα να δημιουργήσω ένα προϊόν το οποίο θα αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου και χρώματος».
Μέλος της έκτης γενιάς της οικογένειας Swarovski, η Μαρίνα Ραφαήλ-Βογιατζάκη ίδρυσε τη βιώσιμη, πολυτελή επιχείρηση τσαντών της, Marina Raphael, το 2018. Είναι αγαπητή σε διασημότητες από τη Rita Ora έως την Jessica Alba και λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία μηδενικών απορριμμάτων. Η μάρκα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ευελπιστεί να διπλασιάσει τις πωλήσεις φέτος, στα 2,6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σταύρος Παπαδόπουλος και η υβριδική εργασία
Στην κατηγορία τεχνολογία διακρίθηκε ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος, μαζί με τον Julius Bolz, ίδρυσε το 2018 τη Lendis με έδρα το Βερολίνο. Γιος Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ο νεαρός Έλληνας είδε την ευκαιρία στον κλάδο της τεχνολογίας, δημιουργώντας τη Lendis, που παρέχει λύσεις SaaS, οι οποίες βοηθούν τις εταιρείες να διαχειριστούν τον εξοπλισμό και το λογισμικό των εργαζομένων τους στον υβριδικό κόσμο της απασχόλησης.
Έχοντας θέσει τον πήχη ψηλά, οι δύο συνιδρυτές, Σταύρος Παπαδόπουλος και Julius Bolz, θέλουν η εταιρεία τους, μέχρι το 2023, να γίνει το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα για υβριδική εργασία στην Ευρώπη. Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, ενώ αναζητούν και προσλαμβάνουν ταλέντα σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, στις αρχές του 2022, η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, σε έναν γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκαν η Circularity Capital και το Keen Venture Partners με την υποστήριξη των HGDF και KPN Ventures.
Από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ, τα 30 εκατ. αντλήθηκαν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού. Αυτό ανέβασε τη συνολική χρηματοδότηση της Lendis σε άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Το έξυπνο χειρουργικό ράμμα του Αλέξανδρου Άνθη
Ο Αλέξανδρος Άνθης είναι ο Έλληνας που ξεχώρισε στην κατηγορία των επιστημών και της υγείας, έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας σταθερά διακρίνεται. Μεγαλωμένος στην Κέρκυρα, ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της επιστήμης σπουδάζοντας Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης, εντάχθηκε στο εργαστήριο Laboratory of Polymers του EPFL για τη μεταπτυχιακή του διατριβή. Σήμερα ο Αλέξανδρος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο ETH Zürich και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στην ομάδα της Inge Herrmann, στο Empa St. Gallen.
Ο Άνθης, πρωτοπόρος συνεργάτης στο ETH Zürich, έχει αναπτύξει χειρουργικά συγκολλητικά επιθέματα, τα οποία παραμένουν προσκολλημένα κάτω από τις πιο σκληρές πεπτικές συνθήκες ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη χρήση φθηνών φορητών ανιχνευτών υπερήχων για την αξιολόγηση της μετεγχειρητικής κατάστασης στην κοιλιά, πριν εμφανιστούν διαρροές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σήψη, ακόμη και να καταστούν θανάσιμες.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν συγκεντρώσει πάνω από 500.000 δολάρια σε ερευνητικά κεφάλαια και ελπίζουν να αναπτύξουν την τεχνολογία μέσω της startup Veltist.
Τα ευρήματα και η λειτουργία του αυτοκόλλητου επιθέματος δημοσιεύθηκαν στο Journal of Advanced Functional Materials πέρυσι.
Ξένια Μισκουρίδου
Στον τομέα των επιστημών και της υγείας διακρίθηκε και η Κύπρια Ξένια Μισκουρίδου, η οποία είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η 28χρονη Ξένια έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Imperial College και μεταπτυχιακό τίτλο στα Ενισχυμένα Μαθηματικά & Στατιστική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει εργαστεί προσωρινά για την Google, ενώ διακρίθηκε από το Alan Turing Institute, ως μία από τους εμπειρογνώμονες της νέας γενιάς, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.