Σε 2.781 ανέρχονται οι δισεκατομμυριούχοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, με συνολική περιουσία 14,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -αλλά πλέον δεν είναι ένα κλαμπ αγοριών.

Το Forbes έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα δισεκατομμυριούχων του κόσμου και σε αυτή περιλαμβάνονται κάποιες γυναίκες που έχουν διατηρήσει τη θέση τους ανάμεσα στους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου.

Οι γυναίκες αυτές ευδοκιμούν σε μια σειρά από βιομηχανίες, από την εξόρυξη και τον τζόγο μέχρι την ομορφιά και την τεχνολογία.

Η «Daily Mail» συγκέντρωσε τις 10 πλουσιότερες επιχειρηματίες και δίνει μια εικόνα για το πώς έφτιαξαν τις περιουσίες τους.

10. Αμπιγκέιλ Τζόνσον (29 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η 62χρονη Αμπιγκέιλ Τζόνσον είναι η 10η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, χάρη στην περιουσία της ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατατάσσεται στην 58η θέση των πλουσιότερων στη λίστα συνολικά.

Η επιχειρηματίας είναι διευθύνουσα σύμβουλος του γίγαντα διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Investments από το 2014, όταν ανέλαβε από τον 84χρονο τότε πατέρα της, Νεντ.

Η Αμπιγκέιλ, η οποία έκανε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, εργαζόταν τα καλοκαίρια στη Fidelity κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, πριν ενταχθεί ως αναλυτής πλήρους απασχόλησης το 1988.

Είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας που ηγείται της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε από τον παππού της στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης το 1946.

Η Αμπιγκέιλ, η οποία ανέλαβε επίσης καθήκοντα προέδρου το 2016, κατέχει περίπου το 28,5% της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Λέγεται ότι έχει «αγκαλιάσει» τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην εταιρεία και εγκαινίασε το 2018 μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους θεσμικούς επενδυτές να διαπραγματεύονται bitcoin.

Πριν από την ένταξή της στην εταιρεία, εργάστηκε στη συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης Booz Allen Hamilton, όπου γνώρισε τον επιχειρηματία της υγειονομικής περίθαλψης σύζυγό της Κρίστοφερ ΜακΝόουν.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά και στο παρελθόν ζούσε σε ένα σπίτι επτά υπνοδωματίων σε ένα δασώδες κτήμα 5,6 στρεμμάτων που ανήκε στον παππού της, σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek.

9. Τζίνα Ράινχαρτ (30,8 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας είναι η Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία έχει περιουσία ύψους 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατατάσσεται στην 56η θέση συνολικά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Ο πατέρας της, Λανγκ Χάνκοκ, ο οποίος ήταν εξερευνητής σιδηρομεταλλεύματος, είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που αντιμετώπιζε δυσκολίες μέχρι που η Τζίνα ανέλαβε τα ηνία. Έγινε εκτελεστική πρόεδρος το 1992 και δημιούργησε τον μεταλλευτικό όμιλο Hancock Prospecting.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το ορυχείο Roy Hill στην περιοχή Pilbara της δυτικής Αυστραλίας, το οποίο ξεκίνησε τις αποστολές στην Ασία το 2015.

Πρόσφατα αγόρασε μετοχές στον κλάδο του λιθίου, ιδίως τις Azure Minerals και Liontown Resources, ποντάροντας στην αυξημένη ζήτηση για το ορυκτό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, καθώς αυξάνεται η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκτός από τα πολλαπλά έργα εξόρυξης, η εταιρεία επενδύει στη γεωργία μέσω του κλάδου της Hancock Agriculture. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή βόειου κρέατος Wagyu υψηλής αξίας και είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βοοειδών στην Αυστραλία.
Έχει επίσης αγοράσει τις εμβληματικές μάρκες μόδας Driza-Bone και Rossi Boots

8. Μίριαμ Άντελσον (32 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η γιατρός Μίριαμ Άντελσον κατατάσσεται στην 53η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και διαθέτει περιουσία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η 78χρονη, η οποία γεννήθηκε στο Ισραήλ, είναι η χήρα του Σέλντον Άντελσον, του πρώην CEO και προέδρου της εταιρείας καζίνο Las Vegas Sands, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 87 ετών, το 2021.

Η Μίριαμ απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα μετά τον γάμο της με τον μεγιστάνα το 1991 και είναι η κύρια φωνή της οικογένειας μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Το Forbes αναφέρει ότι η Μίριαμ και η οικογένειά της κατέχουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αυτοκρατορίας τυχερών παιχνιδιών.

Το ζευγάρι είχε δωρίσει στο παρελθόν πάνω από 281 εκατομμύρια δολάρια στους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με το The Center for Responsive Politics.

Έκαναν δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, στην ορκωμοσία του, στο ταμείο υπεράσπισής του έναντι της έρευνας του Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη και στην προεκλογική εκστρατεία του 2020.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Sands Corp. έγινε πρωτοσέλιδο όταν πούλησε τα εμβληματικά της θέρετρα Venetian στην Apollo Global Management. Η οικογένεια φέρεται έκτοτε να έχει αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ομάδα μπάσκετ Dallas Mavericks και εξακολουθεί να κατέχει την εφημερίδα «The Las Vegas Review-Journal».

7. Ραφαέλα Απόντε Ντίαμαντ (33,1 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Ραφαέλα Απόντε Ντίαμαντ, από τη Γενεύη της Ελβετίας, έχει περιουσία 33,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 48η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων.

Κατέχει το 50% των μετοχών της MSC, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο, μαζί με τον σύζυγό της, Τζιανλουίτζι.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε τη δεκαετία του 1960 σε ηλιόλουστες διακοπές στο ιταλικό νησί Κάπρι, όταν ο Τζιανλουίτζι ήταν καπετάνιος πλοίου για τη μεταφορά τουριστών.

Μαζί μπήκαν στη ναυτιλιακή βιομηχανία μετά την αγορά του πρώτου τους πλοίου -ενός μικρού φορτηγού πλοίου με το όνομα Patricia- με δάνειο 200.000 δολαρίων το 1970.

Μέχρι το 1979 είχαν αποκτήσει 17 πλοία και συνέχισαν να αναπτύσσουν την επιχείρησή τους για να ενσωματώσουν τις κρουαζιέρες διακοπών, την εφοδιαστική αλυσίδα εσωτερικού και τις λιμενικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το Forbes.

Μέχρι σήμερα, ο Τζιανλουίτζι παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας και ο γιος του Ντιέγκο εκτελεί χρέη προέδρου.

Η Ραφαέλα, η οποία είναι κόρη ενός Ισραηλινού τραπεζίτη, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος MSC, αλλά δεν κατέχει άλλη «επίσημη θέση». Η 74χρονη σήμερα λέγεται ότι είναι υπεύθυνη για τη διακόσμηση των κρουαζιερόπλοιων.

6. Σαβίτρι Τζιντάλ (33,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η πλουσιότερη γυναίκα στην Ινδία είναι η Σαβίτρι Τζιντάλ, με περιουσία 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται στην 46η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων συνολικά.

Ο όμιλος Jindal Group -ένας όμιλος με έδρα το Νέο Δελχί- ιδρύθηκε από τον σύζυγο της Σαβίτρι, Ομ Πρακάς Τζιντάλ. Ειδικεύεται στην ενέργεια και στον χάλυβα, αλλά διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία σε άλλες βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, τα βιομηχανικά αέρια και οι λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ο Ομ Πρακάς Τζιντάλ έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου το 2005, όταν εκείνο «έπαθε εμπλοκή», σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα. Μετά τον θάνατό του, οι εταιρείες μοιράστηκαν μεταξύ των τεσσάρων γιων του, οι οποίοι τώρα τις διοικούν ανεξάρτητα.

Τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου εποπτεύονται από τον γιο του Σαβίτρι, Σατζάν Τζιντάλ, με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος πήρε μέρος της επιχείρησης στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πέρα από αυτά, η Σαβίτρι, σήμερα 74 ετών, έχει μετάσχει στην ινδική κυβέρνηση δύο φορές στο παρελθόν -μία φορά ως υπουργός Ενέργειας και την άλλη ως υπουργός Αστικών Τοπικών Φορέων.

5. Μακένζι Σκοτ (36,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, έχει περιουσία 36,5 δισ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 43η θέση στη λίστα των πλουσίων.

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για 25 χρόνια, αλλά εκείνη έφυγε με ποσοστό 4% του διαδικτυακού λιανεμπορίου μετά το διαζύγιό τους το 2019.

Η Μακένζι, μια 53χρονη μυθιστοριογράφος, μπήκε τότε στις τάξεις των υπερπλούσιων φιλάνθρωπων του κόσμου, καθώς υποσχέθηκε να δωρίσει τη μισή της περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Δημιούργησε έναν ιστότοπο με την ονομασία Yield Giving, ο οποίος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει δώσει περισσότερα από 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 2.300 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Νωρίτερα φέτος, αποκαλύφθηκε ότι η φιλάνθρωπος είχε διοχετεύσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων της σε ακροαριστερές ομάδες «ταυτότητας φύλου» και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς υπεράσπισης των μεταναστών -μεταξύ των οποίων και έναν που έλεγε ότι ο Ρον ντε Σάντις και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές του «πρέπει να σταματήσουν».

Σε άλλα θέματα, πέρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Μακένζι παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, καθηγητή χημείας γυμνασίου, Dan Jewett -αλλά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2022.

Σύμφωνα με την αίτηση, ο διαχωρισμός της περιουσίας επρόκειτο να «καθοριστεί σε ένα συμβόλαιο χωρισμού» που θα συμφωνούσε το ζευγάρι. Το συμβόλαιο δεν δημοσιοποιήθηκε και ο Dan δεν αμφισβήτησε το διαζύγιο, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ο 60χρονος Τζεφ Μπέζος, από την πλευρά του, έχει βρει ξανά τον έρωτα με την 54χρονη προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Λόρεν Σάντσεζ.

4. Ζακλίν Μαρς (38,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Ζακλίν Μαρς με περιουσία 38,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταλαμβάνει την 35η θέση στη λίστα του Forbes.

Ο παππούς της, Φρανκ Μαρς, ξεκίνησε την επιχείρησή του φτιάχνοντας σοκολάτες στην κουζίνα του στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, το 1911. Το 1929, η εταιρεία εφηύρε το χαρακτηριστικό νουγκάτ με γεύση βύνης, το οποίο έγινε η βάση για τις σοκολάτες Milky Way και Snickers -και η επιχείρηση άνθισε.

Η Ζακλίν, 84 ετών, κατέχει σήμερα περίπου το ένα τρίτο της αυτοκρατορίας της Mars -έχοντας εργαστεί για την εταιρεία επί σχεδόν 20 χρόνια. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2016, ενώ ο γιος της, Στίβεν Μπάτζερ, είναι, πλέον, διευθυντής.

Ο αδελφός της, Τζον, κατέχει άλλο ένα εκτιμώμενο τρίτο της εταιρείας, με τις τέσσερις κόρες του εκλιπόντος αδελφού της, Φόρεστ Τζούνιορ, να διεκδικούν το υπόλοιπο.

Το 2013, η Ζακλίν βρέθηκε να βυθίζεται σε σκάνδαλο αφού παραδέχτηκε την ενοχή της για πλημμεληματική απερίσκεπτη οδήγηση σε σχέση με ένα θανατηφόρο ατύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν μια γιαγιά και ένα αγέννητο μωρό. Της αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για έξι μήνες και της επιβλήθηκε πρόστιμο 2.500 δολαρίων κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Γενικό Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Λουντούν, στη Βιρτζίνια.

Ο δικαστής θα μπορούσε να καταδικάσει τη Μαρς σε έναν χρόνο για την κατηγορία του πλημμελήματος, αλλά η οικογένεια του θύματος, Ιρένε Έλισορ, ζήτησε από τον δικαστή να μην καταδικάσει σε φυλάκιση τη Ζακλίν.

3. Τζούλια Κοχ (64,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η 61χρονη Τζούλια Κοχ έχει περιουσία 64,3 δισ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 23η θέση σε ολόκληρο τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων.

Η ίδια και τα τρία παιδιά της κληρονόμησαν το 42% των μετοχών της Koch Industries από τον σύζυγό της, Ντέιβιντ, μετά τον θάνατό του από καρκίνο του προστάτη, σε ηλικία 79 ετών, το 2019.

Ο Ντέιβιντ, ο οποίος εργάστηκε ως χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1970 και την ανέπτυξε στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τζούλια, η οποία μετακόμισε από την Αϊόβα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε ως βοηθός του σχεδιαστή μόδας Adolfo, δουλεύοντας με μια ολόκληρη σειρά από πελάτες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της Νάνσι Ρίγκαν.

Γνώρισε για πρώτη φορά τον Ντέιβιντ σε ένα ραντεβού στα τυφλά το 1991, πριν τελικά παντρευτούν πέντε χρόνια αργότερα.

Η Τζούλια είναι τώρα πρόεδρος του Ιδρύματος David H. Koch, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δεσμεύεται να προωθήσει τη φιλανθρωπική κληρονομιά του συζύγου της για να «εμπλουτίσει τις ζωές των ατόμων σε όλο τον κόσμο μέσω της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας πολιτικής και των τεχνών», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Το ζευγάρι είχε δωρίσει στο παρελθόν 10 εκατομμύρια δολάρια στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai, 10 εκατομμύρια δολάρια στο Νοσοκομείο Παίδων του Στάνφορντ για τη μελέτη των τροφικών αλλεργιών και 3 εκατομμύρια δολάρια στον ορθοπεδικό κλάδο του NYU Langone.

Η μητέρα τριών παιδιών είναι επίσης «αφοσιωμένη προστάτιδα των τεχνών». Στο παρελθόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Αμερικανικού Μπαλέτου, όπου προήδρευε κάθε χρόνο σε δύο από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις της σχολής -Nutcracker Family Benefit και Winter Ball.

2. Άλις Γουόλτον (72,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Άλις Γουόλτον, η οποία είναι η μοναδική κόρη του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον, λέγεται ότι έχει περιουσία 72,3 δισ. δολαρίων. Εξασφάλισε την 21η θέση στη λίστα όλων των δισεκατομμυριούχων.

Τα αδέλφια της -ο Ρομπ και ο Τζιμ- μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά η Άλις αντιστάθηκε στην τάση και αντ’ αυτού στράφηκε στην επιμέλεια έργων τέχνης, αφού αγόρασε το πρώτο της έργο όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Το ενδιαφέρον της αυτό την οδήγησε στην αιχμή του δόρατος του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges, το οποίο άνοιξε για το κοινό στη γενέτειρά της, το Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, το 2011.

Η Άλις, η οποία στο παρελθόν είχε λάβει κλήση για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που αργότερα αποσύρθηκε, λέγεται ότι δώρισε τη δική της συλλογή έργων τέχνης για να αποτελέσει τη βάση των εκθεμάτων και ξόδεψε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση του ιδρύματος.

Τώρα περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνες όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Τζάκσον Πόλοκ και ο Νόρμαν Ρόκγουελ.

Η ιστοσελίδα του μουσείου περιγράφει την Άλις ως φιλάνθρωπο που «δεσμεύεται να αυξήσει την πρόσβαση στις τέχνες, να βελτιώσει την εκπαίδευση, να ενισχύσει την υγεία και να προωθήσει τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους».

Εκτρέφει επίσης άλογα για περισσότερο από μια δεκαετία σε ένα ράντσο στο Τέξας, το οποίο πούλησε το 2015, έχοντας στην κατοχή της έξι άλογα πρωταθλητές όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2022, το ινστιτούτο ολιστικής υγείας που είχε ιδρύσει στο Μπέντονβιλ έναν χρόνο πριν, μετονομάστηκε σε Alice L. Walton School of Medicine.

1. Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς (99,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς, εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal -η οποία έχει περιουσία 99,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας όλων των δισεκατομμυριούχων.

Η 70χρονη Γαλλίδα επιχειρηματίας και η οικογένειά της κατέχουν περισσότερο από το 1/3 του εισηγμένου στο χρηματιστήριο brand ομορφιάς, το οποίο ιδρύθηκε το 1909.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oreal από το 1997 και παραμένει πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, ενώ οι γιοι της, Jean-Victor Meyers και Nicholas Meyers, είναι επίσης διευθυντές.

Η Φρανσουάζ κληρονόμησε τον τεράστιο πλούτο της μετά τον θάνατο της μητέρας της, Λιλιάν Μπετανκούρ, που ήταν τότε η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, σε ηλικία 94 ετών, το 2017.

Ο θάνατός της προηγήθηκε μιας τεράστιας δικαστικής διαμάχης, που εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο, σχετικά με το αν ήταν σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία της οικογένειας.

Η Φρανσουάζ φέρεται να έχει γράψει δύο βιβλία -το ένα για τη Βίβλο και το άλλο για τους Έλληνες θεούς- και παίζει πιάνο επί πολλές ώρες κάθε μέρα.

Η απομονωμένη δισεκατομμυριούχος είναι επίσης υπέρμαχος φιλανθρωπικών σκοπών, κυρίως μέσω του ιδρύματος της οικογένειάς της.

Η οικογένεια Μπετανκούρ Μέγερς και η L’Oreal δώρισαν 226 εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.

Διαβάστε ακόμη: