«Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, απλούστατα, δεν έχει νόημα πλέον.

Είμαι έτοιμη για να αλλάξω την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και διαφοροποιώντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο», υποστήριξε η κ. Φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στη σημερινή (09/05) διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο και συμπλήρωσε πως:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο, φερειπείν στα «μέτωπα» της υγείας ή της άμυνας.

Οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Θα είμαι πάντοτε με το μέρος εκείνων οι οποίοι επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν την Ένωση, με σκοπό την καλύτερη απόδοσή της».

Η δημοσίευσή της:

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τη G7 και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πετρέλαιο, ΜΜΕ και υπηρεσίες

Η G7 δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ενημέρωση δε διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και το ποσοστό εκείνων, ήταν χαμηλό.

Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο Πρόεδρο.