Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα τους σταθμούς της περιοδείας της για το «Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη», τονίζοντας ότι ήδη κατέβασε την εφορμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid στο κινητό της.

«Σχεδιάζω τώρα να ξεκινήσω την περιοδεία στα 27 κράτη-μέλη για το NextGenerationEU. Είμαι πολύ περίεργη να ελέγξω και να δω πώς λειτουργεί αυτό το πιστοποιητικό» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε «Ελπίζω να μπορεί να επαληθευτεί σε όλες τις χώρες που θα επισκεφτώ. Οι μισές χώρες της ΕΕ είναι ήδη συνδεδεμένες, αποκτήστε κιεσείς το δικό σας», προτέποντας τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με την ίδια, η περιοδεία για το NextGenerationEU ξεκινά σήμερα από την Πορτογαλία και τις επόμενες μέρες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Ισπανία, την Ελλάδα, την Δανία και το Λουξεμβούργο.

Τι προσωπικά δεδομένα θα περικλείει;

Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει απαραίτητες πληροφορίες, για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη ανάρρωση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση.

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία έκδοσης.

Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Οι αρχές κάθε χώρας θα επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 μπορεί να εκδοθεί:

-Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του.

-Αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

-Αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει το διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ το πιστοποιητικό. Κατά συνέπεια συνίσταται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι πλαίσιο θα ακολουθεί ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το ψηφιακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω του gov.gr ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα τεκμηριώνεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την Ε.Ε. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή σε όλη την Ε.Ε.;

Βάσει των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

 Η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη – μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού covid της Ε.Ε. προχωρώντας στις εκδόσεις πιστοποιητικών Covid-19 πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου.

Τι ισχύει για τα παιδιά;

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η Επιτροπή πρότεινε τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) εν όψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό.

Οδικός τουρισμός: Ένας στους τρεις τουρίστες περνάει από τις χερσαίες πύλες της Ελλάδας

Περίπου ένας στους τρεις τουρίστες που έρχεται στην Ελλάδα, επιλέγει να έρθει οδικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν προ πανδημίας.

Παρά την ανατροπή που προκάλεσε η υγειονομική κρίση σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, φαίνεται πως το ταξίδι με αυτοκίνητο παραμένει ισχυρή τάση καθώς οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.